Тринаест немогућих

У четири епизоде документарнe серије "13 Немогућих" дајемо обухватни увид у дело, судбине и одјек идеја наших књижевника - надреалиста у распону од времена 1. светског рата до краја 20. века и тренутка распада Југославије у последњим ратовима.

Надреалисти су први уметници уз чије је дело српска култура почетком двадесетог века озбиљно ухватила корак са најмодернијим светским збивањима након дуго времена.

Свих тринаесторица наших надреалиста били су обележени школовањем током 1. светског рата, када су се нашли међу 4000 наших ђака који су послати у Француску, односно Швајцарску да уче. Тамо се упознају са најмодернијим уметничким и политичким идејама и потом и сами формирају своју надреалистичку групу. У серији пратимо како су од маргинализованих ствараоца и побуњеника крајем двадесетих година, преко активизма и ангажовања пре и током 2. светског рата неки од њих постали водећи учесници власти након 1945. године.

У серији се о њиховом деловању говори у оквиру контекста најважнијих друштвено-политичких догађаја 20. века.

О нашим надреалистима и њиховим односима, везама и комуникацији са француским надреалистима говоре Анри Беар професор на Сорбони и оснивач Центра за надреализам, чувени француски филозоф Жан Пјер Фај, мр Биљана Андоновска, др Бранко Алексић стручњак за надреализам (Париз) и професор Дејан Богдановић, нећак надреалисте Душана Матића.

Наши саговорници говоре о томе: Зашто су надреалисти били занети најрадикалнијим најавангарднијим идејама које се јављају код стваралаца надреализма у Француској? Како комуницирају са Бретоном? На који начин српски надреалисти утичу на Француске? У којим се публикацијама у Фрнцуској и на који начин помиње Београд и српски надреалистички ствараоци? Зашто је по свом друштвеном ангажману надреализам први уметнички покрет другачији од свих осталих до тада? Какав је био однос према рату француских надреалиста, а какав наших, будући да су Французи били учесници рата, а наши су били ђаци током Великог рата? Какав је однос Растка Петровића, такође, француског ђака и њиховог блиског сарадника према њиховој теорији о аутоматском писању? Зашто је дошло до приближавања левој идеји и комунистичкој партији? Како се понашају у томе француски, а како српски надреалисти и на који начин у овоме сарађују? Како француски надреалисти реагују када у Србији почиње хапшење српских надреалиста? Како су затворске казне од по 10 година које су добили Ђорђе Костић и Оскар Давичо утицале не слом групног рада надреалиста почетком тридесетих година?

Камера: Петар Вујанић
Монтажа: Ксенија Савићевић
Новинари - истраживачи: Наташа Дракулић, Татјана Цвејић, Крстина Ђуковић и Марија Тошић
Сценарио и режија: Валентина Делић

број коментара 0 Пошаљи коментар