Трезор: Споменар

Поводом недавних смрти новинара Дејана Анастасијевића и сликара Петра Омчикуса

Дејан Анастасијевић, новинар (Београд, 10. април 1962 - Београд, 24. април 2019)

Дејан Анастасијевић је почео новинарску каријеру у омладинској штампи средином осамдесетих прошлог века и био је један од првих новинара тек основаног Радија Б92 у мају 1989. године, где је уређивао култну емисију Облачић у стрипу. Наставио је да ради у недељнику "Време" и америчком магазину "Тајм". Извештавао је са свих ратишта у бившој Југославији. Био је и дописник Танјуга из Брисела, а последњих годину дана био је уредник BBC-а на српском језику. Добитник је награде за новинарство "Nieman Fellowship" Универзитета на Харварду (2002), две домаће НУНС-ове и "Душан Боговац", а 2008. додељена му је награда холандског Оxфама Новиб/ПЕН за залагање за људска права и слободу изражавања.

Отимање слободе, Историја цензуре - савременици, 4. епизода - Документарна серија "Историја цензуре - савременици" ауторке Валентине Делић говори о цензури и притисцима на новинаре и јавну реч у Србији протеклих деценија, кроз осврте на поједине догађаје и личности у контексту времена које су обележили и које је обележило њих. Серија је емитована почетком 2011. године на Другом програму РТС-а и састоји се од четири епизоде: Десимир Тошић - четири деценије рада иза баријере (посвећена емигрантском раду Десимира Тошића, публицисте и историчара), Кад су речи постали меци (о атмосфери у којој су радили новинари и ТВ аутори на Радио-телевизији Београд почетком деведесетих година прошлог века), Сведочења из обешчашћене земље (о раду и судбини убијене новинарке Даде Вујасиновић) и Отимање слободе (о притисцима на новинаре после 2000. године).

У четвртој епизоди документарне серије Историја цензуре - савременици о разним притисцима на новинаре у постпетооктобарској Србији Дејан Анастасијевић говори поводом покушаја атентата 2007. на њега и његову породицу, када је на симсу прозора његовог стана експлодирала једна од две постављене бомбе. Новинарка новосадског "Дневника" Снежана Николић сведочи о томе како јој је Ненад Чанак отео касету са снимком током интервјуа, а власник и уредник "Кикиндских новина" Жељко Бодрожић о судским процесима и притисцима којима је био изложен. Ставове и мишљења о новинарској професији, слободи и цензури дају новинари Драган Бујошевић, главни и одговорни уредник "Политике" и новинар Драган Бабић, дугогодишњи уредник, аутор и водитељ ТВБ.

- Учесници: новинари Дејан Анастасијевић, Снежана Николић, Жељко Бодрожић, Драган Бујошевић, Драган Бабић
- Сценариста и редитељ Валентина Делић, продуцент Слободан Радовановић, организатори Славица Первић и Мирјана Ђурђевић, музички уредник Доброслав Предић, реализације шпице серије Небојша Тесла, сниматељи Војислав Поповић и Бранко Пелиновић, асистент сниматеља Милорад Шево, сниматељ звука Слободан Мишић, расветљивач Зоран Ђорђевић, обрада звука Небојша Драгићевић, документација Сенка Јовановић, асистент режије Љиљана Рековић, монтажер Коста Бабић
- Премијерно емитовано 11. марта 2011; Редакција документарног програма, уредник Божидар Николић

Петар Омчикус сликар, академик (Сушак, 6 октобар 1926 - Београд 26 април 2019)

Београд у Паризу - Како Париз осећају људи који су педесетих година прошлог века дошли у тај град. Наши познати сликари, писци, академици, сви они који су се ту настанили и наставили да стварају, говоре о свом првом сусрету са Паризом, али и о искушењима да га напусте и врате у Србију...

- Учесници: сликари Милорад Бата Михајловић, Коса Бокшан, Петар Омчикус и издавач Владимир Димитријевић
- Аутор Тања Петернек Алексић, организатор Јелка Гук, музички сарадник Ђуро Вукобрат, монтажер Миодраг Цвјетковић
- Производено 1999; Трећи канал, уредник Стефан Грубач

број коментара 0 Пошаљи коментар