Српска економија

У Београду је одржана конференција под слоганом "Снага малих и средњих предузећа - подстицај и раст".

Министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је за "Српску економију" да су иновације и нове технологије две компоненте без којих се не може замислити развој Србије. Разговарали смо и са проф. др Дејаном Илићем из Фонда за иновациону делатност који је до сада подржао више стотина малих и средњих предузећа. Фирме које су од Фонда добиле новчана средства данас углавном послују позитивно.

Били смо на српко-кинеском пословном форуму на којем је истакнуто да су кинески привредници заинтересовани за сарадњу са компанијама у Србији. У региону Западног Балкана Србија је прва држава која је изградила свеобухватне односе са Кином који се развијају стабилно и у добром правцу. Спољнотрговинска размена Србије и Кине прошле године достигла је 2,3 милијарде долара, а очекује се да та цифра ове године буде премашена. О томе смо, између осталих, разговарали и са Драганом Стевановићем, државним секретаром Министарства привреде.

У данашњој емисији бавимо се и интересовањем немачких фирми за послове у Србији. Подаци показују да немачке фирме економску ситуацију у Србији сматрају добром. У немачким предузећима која послују у нашој земљи тренутно је запослено око 60.000 људи. У категорији пожељне привредне локације Србија се нашла на 11. месту од укупно 19 земаља. Веома добар показатељ сарадње Немачке и Србије је и робна размена која је прошле године износила 4,7 милијарди евра, што је за око 11 одсто више у односу на 2017.

Који су то додатни изазови у социјалном предузетништву и како га подстаћи сазнаћете у рубрици "Три питања за привреднике".

Уредница емисије: Данка Милошевић

број коментара 0 Пошаљи коментар