Човек и предео: На Златном језеру

Крај магистралног пута који води од Крушевца ка Копаонику, Рашкој области и Косову и Метохији, у предивном кањону који је формирала река Расина, сместило се језеро Ћелије. У народу је још познато и под називом Златно језеро.

Бројне су се приче исплеле око тог језера и већ заузеле место у легенди. Сећања сежу све до 1971. године када је неко, без знања мештана одлучио да прави вештачко језеро.

Река Расина је на граници Златарске клисуре и Расинске котлине, 1972. године, преграђена браном висине 55 метара чиме је започето формирање акумулације "Ћелије". Пуњење акумулације је окончано 1979. године. Вода је тада била изузетно високог квалитета, па је језеро "Ћелије" проглашено водоизвориштем првог ранга.

Завод за заштиту природе Србије је започео опсежнија истраживања и валоризацију овог простора 2005. године на иницијативу општине Крушевац у циљу очувања квалитета воде која служи за водоснабдевање.

Истраживања овог простора и израда Студије заштите језера Ћелије завршена је 2007. године, али нажалост тада није било воље да се цео поступак и заврши.

Овог лета, придружили смо се на терену биолозима, орнитолозима, ихтиолозима, еколозима и просторним планерима из Завода за заштиту природе Србије.

Био је то тек други излазак стручњака и истраживача на терен због поновне валоризације, а верује се да ће ускоро бити завршена нова студија и да ће језеро Ћелије бити стављено под заштиту као предео изузетних одлика.

Сценариста: Милица Барјактаревић

Уредник: Јелена Радовић Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар