Дани европске културне баштине 2019.

"Кнегиња Јелисавета - Дуго путовање кући"

Сваке јесени током дана Европске културне баштине Београд отвори своје скривене ризнице. Од музеја и галерија, преко историјских кућа и легата, до тајновитих закутака и бројних неиспричаних прича.

Изложба "Кнегиња Јелисавета - Дуго путовање кући", отворена ове јесени у Историјском музеју Србије, на јединствен начин приповеда о узбудљивом животу кнегиње Јелисавете Карађорђевић, који је започео у Београду 1936. године да би на непоновљив начин повезао нашу престоницу са читавим светом, са културним наслеђем и историјом цивилизације.
Од блиставих тоалета, шешира и лепеза, моћних фотографија на којима млада кнегиња позира великанима фотографије какви су Ричард Аведон, Сесил Битон или Ормонд Ђиљи, до њених загонетних цртежа, љупких књига за децу које је писала с посебном радошћу и веселих фотографија њених унука. Оно што посебно изненади посматрача јесте чињеница да се у распону четири галеријска зида Историјског музеја Србије нашла цела планета. Империјална Русија, уметничка Италија, буржоаска Француска, бљештави Њујорк, краљевски Лондон, црна Африка и побуњена Србија! И у тренутку постане јасно не само колико у прошлост сеже постојање и памћење предака кнегиње Јелисавете, већ и какав је, колико филмски узбудљив, живот живела и живи она сама. Живот као уметничко дело!

Три године је интердисциплинарни тим Артис центра истраживао грађу у власништву кнегиње Јелисавете, консултујући колеге из целог света, јер је реч о предметима и архивском материјалу који никада раније нису истраживани. Сарађивало се у том циљу са Међународном Фондацијом Демидов, Фондацијом Ричарда Аведона, Енглеском краљевском колекцијом, Компанијом "Томас Гуд", Музејом Ежена Делакроа, Вилом I Тати у Фиренци, Сотбијем, Кристијем, Ван Клиф и Арпелсом, Народним музејом у Београду, Галеријом Матице српске, бројним другим музејима, архивима и сродним установама у земљи и иностранству, али и угледним појединцима. Међутим, да би истраживање уопште почело и одвијало се у складу са строгим захтевима науке, неопходно је узајамно поверење, а кнегиња Јелисавета и Тамара Огњевић, аутор и руководилац овог истраживачко-излагачког пројекта, се познају тачно три деценије.

Уредник емисије Ивана Ковачевић
Сценариста Мср Тамара Огњевић
Сниматељ Александар Беатовић
Редитељ Бојан Воркапић

број коментара 0 Пошаљи коментар