Културна баштина Србије: Манастир Бањска, 1. део

После пет векова од пустошења обновљена задужбина краља Стефана Милутина Немањића

Манастир Бањску, који се данас налази на територији КиМ краљ Милутин је подигао између 1313. и 1315. године. Манастирска црква посвећена је светом великомученику Стефану, иначе крсној слави династије Немањића и њу је краљ Милутин наменио као своју гробну цркву. Краљ Милутин је био највећи задужбинар међу Немањићима и за 40 година дуге владавине подигао је 40 цркава и манастира. Идејни творац за градњу манастира био је Данило други, човек високе културе и најближи Милутинов сарадник, а касније архиепископ српски. У то време овај манастир је био највеће црквено властелинство у средњовековној Србији и четврти у рангу. Манастир Бањска Манастир Бањска

Манастир Бањска је за време ропства под Османском царевином систематски разаран и потпуно је запустео. После пет векова држава Србија, Републички завод за заштиту споменика културе и СПЦ уложили су огроман напор да се овај бисер наше материјалне културе поново покаже својој јединственој лепоти. У првом делу емисије о манастиру Бањска упознаћемо се са историјским приликама у време градње манастира и личношћу краља Милутина Немањића, манастирским комплексом, архитектуром и другим вредностима и занимљивостима ове српске културне баштине. Посебно ће бити говора о чувеној тробојној фасади манастирске цркве која је јединствена у свету и ништа слично није забележено ни тада ни касније у градитељству.

Манастир Бањска Манастир Бањска

О Манастиру Бањска у емисије говоре стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе др Светлана Пејић, Драгољуб Тодоровић, др Срђан Пириватрић из Византолошког института САНУ, као и игуман манастира Данило.

Манастир Бањска Манастир Бањска

Уредник и аутор емисије је Милица Бајић Ђого, сниматељ Васко Васовић, монтажерке су Мара Богичевић и Ксенија Савићевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар