Траг: Љубичевске коњичке игре - игре слободе, први део

Документарни филм Љубичевске коњичке игре - игре слободе, говори о стварању и развоју Љубичевских коњичких игара, јединствене коњичке манифестације, која се већ 55 година одржава првог викенда у септембру у Пожаревцу.

Манифестација сваке године окупља хиљаде поклоника и темељи се на српској витешкој традицији и чињеници да је баш овде прву ергелу у Србији основао кнез Милош, о којој, после његове смрти брине кнез Михаило, а 1866. године ергела добија име Љубичево у част кнегиње Љубице.

Најбоља грла за коњичке игре
Најбоља грла за коњичке игре

Манифестација се добрим делом темељи на ентузијазму такмичара, савремених српских копљаника који деценијама селектују најбоља грла коња за вишебој, што је једна од захтевнијих дисциплина. Посвећени су тренинзима целе године како би постигли врхунске резултате и на најбољи начин током игара презентовали способности српских витезова. Добар резултат саме манифестације је и то што та витешка дисиплина за резултат има и њихов међусобни витешки однос.

Аутор Новица Савић са Михаилом Несторовићем и директором фотографије Зораном Гавриловићем на снимању филма
Аутор Новица Савић са Михаилом Несторовићем и директором фотографије Зораном Гавриловићем на снимању филма

У првом делу филма говоре неки од оснивача и учесника првих Љубичевских коњичких игара, одржаних 1964. године. Тада је осмишљена и јединствена коњичка дисциплина на свету - Љубичевски вишебој. Вишебојци се такмиче у пет дисциплина - гађању топузом, стрелом и копљем, у сечи сабљом и курирском јахању.

Спремни за надметање
Спремни за надметање

У улози Миливоја Живановића, првог војводе игара, је глумац Михаило Несторовић, који нас води кроз цео филм.

У првом делу биће речи и о чувеним коњаницима из села Касидола, који су учествовали као глумци и статисти у бројним домаћим и страним филмовима, играјући каубоје, индијанце па и четнике.

Телевизијска екипа на снимању
Телевизијска екипа на снимању

Љубичевске коњичке игре баштине ратничку традицију и витештво, негујући културно наслеђе и подстичући културу сћања.

Аутор: Новица Савић
Директор фотографије: Зоран Гавриловић

број коментара 0 Пошаљи коментар