Певајте моје песме: Миодраг Тодоровић Крњевац

Може се рећи да је Крњевац био "Вук Караџић" за српску народну музику. Оставио је за собом богату ризницу свог музичког стваралаштва чије песме трају деценијама. Иако је био самоук, може се рећи да је имао знање академика.

Миодрагов отац Александар био је врхунски хармоникаш. Прошао је кроз све фазе развоја хармонике са дугмадима и своје знање је пренео на сина Миодрага. Тако се Миодраг као дванаестогодишњак упознаје са тајнама музике и постаје не само очев ученик него и следбеник у усавршавању прстореда за хармонику дугметару. Почиње да се бави музиком носећи у себи од детињства мелодије родног краја.

Компоновао је преко 150 народних кола међу којима је показао и своју велику виртуозност нарочито у опусу уметничких кола од којих је коло "Саборски одјек" композиција за коју може много да се каже. То је једно од најбољих и највећих остварења које је дао српски народни мелос, захваљујући великој обдарености овог изузетног композитора. Интересантно је то да прва композиција коју је компоновао, била је забавна песма или тзв. шлагер "Само твоје плаве очи".
број коментара 0 Пошаљи коментар