Србија на вези : Катарина и Нилс Мелцер, 2. део

Нилс је протестант, али је одлучио да се крсти у Српској православној цркви да би могао да се венча са Катарином. Да ли је тешко ускладити различите културе, језике, вероисповести?

Нилс Мелцер је швајцарски академик, професор мећународног и хуманитарног права на универзитетима у Женеви и Глазгову.

Последњих неколико година је на дужности специјалног известиоца УН за тортуру и нехумана поступања и у контакту је са људима који су у деликатним животним ситуацијама. Како се човек носи са екстремним животним причама  и посебним стањима људи са којима разговара?

У другом делу емисије Нилс нам прича како је доживео Србију, наш менталитет, културу... Шта запажа код Срба, а шта код Швајцараца? Како је усавршио српски језик? Могу ли се и како превазићи различитости?

Катаринине и Нилсове ћерке, Анђела и Елена, не иду у допунску школу, у Србији проведу једну недељу годишње а одлично говоре српски језик.

Кад упознате Мелцерове чини вам се да се тешке ствари заправо лако превазилазе – ситуације око којих се сукобљавамо од породице, до друштва у целини. Језик, вера, култура, начин живота. Они су ускладили везу са природом и технологију, православну и протестантску веру, љубав према Србији и Швајцарској.

Уредник емисје Тамара Дрезгић

Директор фотографије Васко Васовић

Монтажер Сенад Прешева

 

 

 

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар