Културни дневник

У Народном позоришту Сомбор 14. јуна почеће 26. Позоришни маратон, коме ће претходити премијера представе "Самоубица" Николаја Ердемана у режији Милана Нешковића. Тим поводом гост Гост Културног дневника је управник Народног позоришта Сомбор Михајло Несторовић.

На Филолошком факултету најављена је пета бијенална конференција Друштва "Џон Апдајк" која ће бити одржана од 1. до 5. јуна, а коју ће отворити славни писац Ијан Мекјуан. Ово је уједно и прва конференција Друштва "Џон Апдајк" која се одржава изван граница сједињених Америчких држава.

У Југословенском драмском позоришту Хрватско народно казалиште из Загреба извело је представу "Људи од воска" Мате Матишића у режији Јануша Кице.

Иза назива "Један дан на Каприју", стоје три изложбе професора Зорана Граовца које су отворене у три галеријска простора Факултета ликовних уметности.

Једноставног али опомоњујућег назива "Прекасно" насловљен је први роман дугогодишње новинарке и позоришне критичарке Радио-телевизије Србије Брнаке Криловић. У њеном стилу- потребе да дефинише ствари па онда започне причу, Криловићка је помало инатно данашњем времену књизи додала иритирајући поднаслов - старински роман.

У београдској галерији Ремонт почело је непрекидно извођење песме "Било је смешно време тог дана" у извођењу самог аутора - Данијела Ковача. Овај специфични хепенинг траје онолико колико извођач може да издржи. Перформанс је уједно пратећи сегмент изложбе "Увек може суровије" Данијела Ковача.

Хор РТС је са диригентом Бојаном Суђићем започео десетодневну турнеју под називом "Траговима Мокрањца" на којој ће наступати у градовима Италије, Швајцарске, Немачке и Аустрије. У историји нашег хора ово је најатрактивнија турнеја. Почела је концертом у Трсту.

У  Палати Меизлик у Аквилеји  у току је репрезентативна  гостујућа изложба Народног музеја "Благо и цареви - раскош римске Србије". Припремљена је, у сарадњи са фондацијом Аквилеја из Италије. Ауторка изложбе је кустоскиња Ивана Поповић. Беофрадска публика неке од експоната, те импресивне изложбе, видеће на новој сталној поставци Народног музеја.

Уредник: Војка Пајкић Ђорђевић
Реализатор: Сања Реџић
Монтажер: Аника Тесла

број коментара 0 Пошаљи коментар