Упитник

Доживотна казна за убице деце.

У Србији је почела примена нових законских решења у кривичном законодавству, којима се уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дела. Предвиђена је за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је 2017. године иницирала Фондација "Тијана Јурић", која носи име по петанестогодишњој девојчици која је силована и убијена, а коју је потписима подржало скоро 160 хиљада грађана.

Изменама закона, доживотна казна затвора проширена је на сва кривична дела за која је била предвиђена казна од 30 до 40 година, попут убиства представника највиших државних органа, тешког дела против уставног уређења и безбедности Србије, удруживања ради вршења кривичних дела, геноцида, злочина против човечности, ратног злочина против цивилног становништва и других најтежих кривичних дела.

Који су основни изазови за правосуђе у примени закона, каква је европска пракса када су у питању слични закони и да ли су измене Кривичног законика правда за жртве или кршење људских права?

О томе говоре гости Упитника - Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић, Ненад Стефановић, председник Удружења судија и тужилаца Србије и Омер Хаџиомеровић, судија Апелационог суда у Београду.

Упитник, уторак у 21.00 РТС1

број коментара 0 Пошаљи коментар