Путеви римских императора: Виминацијум

Четврта емисија из серијала Путеви римских императора носи назив Блистави град и посвећена је археолошком локалитету Виминацијуму.

Римљани су у 1. веку нове ере на Дунаву, у близини река Млаве и Мораве, подигли град Виминацијум. За шест векова колико је град постојао имао је око милион и по становника и војни логор са шест хиљада војника. Град Виминацијум у највећем делу још увек неоткопан лежи испод њива и ораница, на простору копова Термоелектране Костолац.
У емисији учествује једанаест стручњака, који са руководиоцем истраживања др Кораћем, свакодневно раде на ископавањима Виминацијума: др Илија Микић, Илија Данковић, др Бебина Миловановић, др Драгана Рогић, Иван Богдановић, др Соња Вуковић, Наташа Шаркић, Ана Богдановић, др Ангелина Раичковић, др Немања Мрђић, Жељко Јовановић. Приказаћемо неколико реконструкција - игране сцене у костимима: сенаторе, римски накит, римску кухињу, силазак у подземље, војнике, затим. Емисија садржи и снимке дроном, архивске материјале и фотографије Радио-телевизије Србије и Археолошког института у Београду.
Уредник и сценариста: Светлана Илић
Наратор и стручни консултант: др Миомир Кораћ
Сниматељ звука и дизајн звука: Миљан Ђукић и Небојша Драгићевић
Дрон оператор: Владимир Ивановић
Директор фотографије: Петар Вујанић
Монтажер: Марко Драгојевић
Редитељ: Ивана Стивенс

реприза, 05. јун у  00:05 и 08:05

број коментара 0 Пошаљи коментар