Тајна једне некрополе

Старија прошлост оставила је на више места трагове народа који су некада давно живели на подручју данашње централне Србије - у Шумадији, у чијем срцу се налази планина Рудник. Трагом једне средњовековне цркве и некрополе водимо вас у село Дићи, недалеко од Љига.

Реч је о средњовековној властелинској задужбини с краја 13. или почетка 14. века, у чијој је непосредној околини некропола која је откривена деведесетих година прошлог века. Јединствен у овом делу Балкана, цео археолошки комплекс пружа могућност да сазнамо више о крају у коме се налази, о вредности пронађених артефаката, ктитору, духовним стремљењима, схватању живота и смрти у средњем веку... С тим у вези, дуготрајно постојање некрополе је на овом месту одражавало и увећавало култну вредност локалитета Манастирине, смештеног у Качерском крају, што је утицало на колективну свест мештана села.
Кроз причу о овом локалитету воде нас протојереј Светолик Марковић, конзерватор Бојана Волаш и археолог Жељко Јеж, који је са групом стручњака открио некрополу и обављао дугогодишња истраживања.
Сценаристи: Драган М. Ћирјанић и Ивана Ковачевић
Сниматељ: Александар Беатовић
Монтажер: Зорица Благојев
Редитељ: Драган М. Ћирјанић

реприза, 15. јун у 09:00 

број коментара 0 Пошаљи коментар