ТВ фељтон – Вук Стефановић Караџић, Увод у епоху

Вук Стефановић Караџић (1787-1864) филолог, реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина и писац првог речника српског језика. Најзначајнија личност српске књижевности прве половине 19. века. Када се говори о Вуком животу и раду простора за причу никада нема довољно. Tа прича је, са откривањем свега онога што је Вук урадио, а чега нема у историји многих народа, заправо прича о нама и нашим коренима, коју никако не смемо да заборавимо.

Поводом два века од Вуковог рођења, ТВ Београд је 1987. снимила емисију о његовом животу и раду. Подсетник да је Вук својим идејама и делом у првој половини 19. века, направио револуцију сакупљајући народне умотворине и показао како и на који начин се може изражавати човеково биће, његов живот и место у друштву, и како тај народни језик може постати књижевни, што је показала и реформа језика коју је спровео. Савезнике и поштоваоце свог рада, пре свега је нашао у иностранству-Гете, Хамболт и браћа Грим-били су Вукови велики пријатељи. За дуг и плодан рад Вук Стефановић Караџић је одликован многобројним признањима. Био је члан Царске академије наука у Бечу, Берлину и Петровграду, аустријски цар одликовао га је Витешким крстом Фрање Јосифа, пруски цар Орденом Црвеног орла, а пред крај живота постао је и почасни грађанин Загреба.

До данашњих дана, са само два прекида за време Другог светског рата, сваког септембра одржава се културна манифестација Вуков сабор, основана 1933. године-најстарија и најмасовнија културна манифестација у Србији.

број коментара 0 Пошаљи коментар