Biseri i povelje - Nemanjići

Kulturno-umetnički program-Redakcija za kulturu i umetnost, pripremila je serijal minijatura pod imenom Biseri i povelje - Nemanjići. Serijal sadrži deset minijatura posvećenih različitim pričama o srpskom srednjem veku, o kojima će govoriti istoričari, istoričari umetnosti i arheolozi.

Gledaoci će imati priliku da čuju priču o jedinom sačuvanom ličnom predmetu Svetog Save, njegovom štapu, zatim priču o oružju i opremi srednovekovnih junaka, o portretima vladara na freskama, diplomatiji koju su vodili Nemanjići, krunisanju Stefana Nemanjića, srednjovekovnoj muzici i instrumentima, kostimima i modi, stvaranju kulta i svetorodne dinastije, relikvijama koje je Sava doneo u Srbiju, o prestonici i dvorovima Nemanjića u Starom Rasu. U serijalu učestvuju: dr Marko Popović, dr Smilja Marjanović Dušanić, dr Radivoj Radić, dr Bojan Popović, dr Ivana Perković, dr Andrej Vujnović, dr Danica Popović i dr Dragan Vojvodić.

Urednik serijala: Svetlana Ilić
Montažer: Miroslav Nikolov

VIII epizoda: Zlatni pojas i biseri

Najveća promena u sferi kostima koja se ikada desila u istoriji čovečanstva bila je u srednjem veku. Odeća sa malim brojem šavova postaje kostim napravljen od velikog broja komada koji se zajedno uklapaju, što je odlika i savremenog kostima. Zato se smatra da se sredinom 14. veka pojavila moda kao fenomen. Dr Bojan Popović iz Galerije fresaka govoriće o srpskom srednjovekovnom kostimu, kako je izgledao kostim vladara, vlastele, predstavnika crkve, a kako kostim običnih ljudi, šta nam govore ornamenti na kostimu, da li je kostim nastajao u Srbiji ili je bio uvezen, koliko su uticaji sa zapada i istoka uticali na izgled srpskog kostima?

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar