Oko magazin: Đinđić i Bosna

Uoči 15-godišnjice smrti bavimo se odnosom Zorana Đinđića prema zemlji u kojoj je rođen

Zoran Đinđić rođen je u Bosanskom Šamcu, na samoj granici Hrvatske i Bosne. Iako rođen u vreme velike socijalističke izgradnje, govorio je - rodio sam se dovoljno kasno da ne potpadnem pod iluziju titoizma. Nakon Šamca, njegova porodica se seli u Travnik, gde će Zoran Đinđić završiti dva razreda gimnazije.

Nakon toga, odlazi u Beograd, pa inostranstvo, i, u suštini, Bosnom se nije bavio sve do devedesetih godina, kada sama Bosna postaje glavna politička tema.

Dok je besneo rat, Đinđić od Dragoljuba Mićunovića preuzima rukovođenje Demokratskom strankom. U tom periodu dolazi do, za mnoge iznenađujućeg, Đinđićevog zaokreta prema rukovodstvu Republike Srpske, odnosno Radovanu Karadžiću. I to je ona već sada čuvena epizoda o "volu na Palama".

Kasnije će, kao premijer posetiti Sarajevo i Banjaluku, a dominantne teme bile su ratni zločini, izvinjenja, međunarodni sudovi, ali i veze sa Republikom Srpskom.

U specijalnoj emisiji "Đinđić i Bosna" pogledajte kakav je bio odnos Zorana Đinđića prema Bosni osamdesetih, devedesetih, a kakav u vreme njegove najveće političke snage, kako danas Beograd, Sarajevo, Banjaluka gledaju na Zorana Đinđića...

Za Oko magazin govore: Ivan Vujačić, univerzitetski profesor i član DS-a od osnivanja, jedan od osnivača Demokratske stranke Gojko Đogo, profesor sarajevskog univerziteta Zdravko Grebo, nekadašnji šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija, bosanski franjevac Marko Oršolić, istoričar Čedomir Antić, kao i Đinđićevi drugovi iz gimnazije u Travniku.

Autor emisije je Stevan Kostić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]