Kulturni dnevnik

Povodom koncertne turneje sa horom "Melodi" koja počinje nastupom u Sanktpeterburgu, a nastavlja se 15. aprila u Kolarčevoj zadužbini, potom u Novom Sadu i Subotici, gošća Kulturnog dnevnika je Divna Ljubojević, pojac i dirigent.

U Galeriji Prozor otvorena je izložba fotografija "Deca srebrne emulzije" Zorana Vujovića. Serija fotografija iz istoimene monografije posvećena je bendovima "Novog talasa", protagonistima i kultnim ličnostima tog vremena. U Centru "Sava" održan je muzičko scenski spektakl Lord of the Dance. Popularni plesači vratili su se u Beograd sa novom predstavom.

Prošlo je sto godina od objavljivanja Džojsovog "Uliksa". Koliko se i šta promenilo tokom tog vremena - kakva su nova tumačenja i ko su danas čitaoci "Uliksa"? U okviru kulturne inicijative NR Kine nazvane "Jedan pojas jedan put" u Beogradu se organizuje audicija za dodelu stipendija i upis na osnovne i master studije univerziteta u Čengduu, za 10 violinista i 10 pijansta iz Srbije i zemalja u okruženju. Kolekciju pigmenata Muzeja umetnosti Univerziteta Harvard čini 2 500 pigmenta različitih boja, od retkih organskih koji svoje poreklo vode od egipatskih mumija do savremenih sintetičkih. Nedavno je kolekcija predstavljena u vidu Atlasa. Misa italijanskog kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija pronađena je posle skoro tri veka.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Dragana Pantić
Realizator: Marija Sredojević
Montažer: Branislav Popović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]