Kulturni dnevnik

Film japanskog reditelja Hirokazu Korede "Kradljivci" svečano će otvoriti 24. Festival autorskog filma koji će trajati do 30. novembra. U Glavnom programu biće prikazano dvadeset šest ostvarenja, od kojih će se deset takmičiti za Gran Prix nagradu "Aleksandar Saša Petrović''. Filmovi domaćih reditelja koji će biti u takmičarskom programu su "Teret'' Ognjena Glavonića, "Ti imaš noć'' Ivana Salatića i "Granice, kiše'' Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića.

U okviru manifestacije "Nedelja mađarske kulture u Srbiji", Mađarsko narodno pozorište iz Budimpešte gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ansambl ovog teata odigraće predstave "Vrteška" i "Bank Ban", a u sklopu ove manifestacije će u ponedeljak i utorak u Beogradskoj filharmoniji i Sinagogi u Novom Sadu nastupiti Ansambl "Ligeti" iz Mađarske.

U Muzeju jugoslovenske kinoteke povodom 20 godina od smrti Veljka Bikića, jednog od naših najboljih animatora i producenata biće prikazani njegovi kratki i animirani filmovi.

U Muzeju Prado u Madridu otvorena je izložba "Pariz i umetnici od 1944. do 1968. godine", povodom obeležavanje dva veka postojanja ovog muzeja.

Gost Kulturnog dnevnika je Slobodan Skerlić, reditelj predstave "Petrijin venac" koja će sutra premijerno biti izvedena u Ateljeu 212.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija.

Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Marija Miljević Rajšić

Montaža: Anika Tesla

Realizator: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar