Kiklop

Snimljen prema istoimenom romanu, Kiklop je priča koja opisuje vreme uoči rata, vreme haosa, strahova i popuštanja kočnica koje u protagonistima provocira osećaj beznađa i nesigurnosti.

Zagreb uoči Drugog svetskog rata. Mladi intelektualac, pozorišni kritičar i pesnik Melkior Tresić provodi noći u poznatoj kafani, raspravljajući u dimu cigareta i alkoholnih isparavanja o umetnosti, pozorištu i politici u društvu uvek provokacijama i ironiji sklonom Ugu te sa melankoličnim pijancem Maestrom zagledajući se pritom u atraktivnu Vivijanu, ženu bujne plave kose, često viđenu u društvu glumaca.

Ubrzo Melkiorov ležeran, boemski život koji se osim pisanja i čestih poseta kafani sastoji i od strastvenih poseta udanoj dami Enki, prekida poziv u vojsku. Melkior, suočen sa drugom stranom života, onom krutom, vojničkom gde se svakodnevno dokazuje da si nitko i ništa, teško preživljava te ubrzo završi u bolnici pokušavajući na temelju lošeg zdravstvenog stanja dobiti otpust iz vojske, no to mu ne pođe za rukom te ga otpreme u ludnicu.

Uloge: Frano Lasić, Ljuba Tadić, Rade Šerbedžija, Mira Furlan...

Režija: Antun Vrdoljak

broj komentara 0 pošalji komentar