Znanje imanje

Pokret slou fud - spora hrana nastao je pre 30 godina kao odgovor na probleme koje čini fast fud - brza hrana.

Danas u 150 država, više od 1500 lokalnih zajednica brine o malim proizvođačima, čuvaju tradicionalne ukuse i biodiverzitet. Važno je i da se povezuju sa potrošačima koji osećaju potrebu da uspore život, da lagano uživaju za trpezom.

Kako se odgovorna poljoprivreda razvija na severu Bačke u ovom izdanju Znanja imanja govore: Oskar Maurer iz Hajdukova, pionir u svetu organskih vina - da je moguće da pomirimo i ekologiju i ekonomiju i u vinogradu i u podrumu. Dragan Kovač - posle života i rada u Švedskoj - zašto je važno da volimo svoju zemlju i zovemo goste iz celog sveta, da uživamo zajedno. Atila Vizi iz Budimpešte, kakva je iskustva doneo sa ostrva Paga gde je razvijen slou fud pokret i kako se spaja tradicionalno i moderno. Jelisaveta Bešenji Eržika iz Bačkog Monoštora zove u "Mali bodrog", male preduzetnike da razumeju put od njive do trpeze.

Urednik i voditelj: Jasmina Nikitović Stojičić

Novinari: Ljiljana M. Petrović, Dragana Popov

broj komentara 0 pošalji komentar
Znanje imanje Znanje imanje

Autor:
Jasmina Nikitović Stojičić

Hrana je naša potreba i zadovoljstvo, a kako da postane dobar biznis? Da li je u poljoprivredi izvozna šansa Srbije i koliko je prepoznajemo? [ detaljnije ]