Kontekst 21

Kakva nas inovativna rešenja očekuju ove godine? Zbog čega "Filmsko bdenje duše" privlači sve veći broj filmskih autora i po čemu je ta manifestacija jedinstvena? Tesla i Pupin na istom putu - razbijanje mitova. Zaronite u fantastični svet nauke na ovogodišnjem festivalu "Čista desetka".

Popularnost takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji raste iz godine u godinu. Pet grana ekonomije se sve više zasniva na rešenjima koja nam nude strane, moćne kompanije. Da li je ovo način da pokažemo i koliko poštujemo sopstvenu pamet? Suština ovog takmičenja je da se na kraju od inovacije ostvari i ono što je realan finansijski dobitak za inovatore. Ima mnogo interesantnih životnih priča koje su se isplele oko inovacija, a jedna od njih je priča o timu "Iluminator", koji je prošle godine bio u finalu. Kada je reč o nauci, uvek je Srbija imala šta da pokaže, koga da predstavi, i šta da ponudi. Nauka se promoviše u školama, a naš zadatak je da je na popularan način predstavimo javnosti jer nauka mora da živi i da je u komunikaciji sa sopstvenim okruženjem. A kako to funkcioniše na relaciji od ideje do realizacije i plasmana na tržištu, saznaćete u Kontekstu 21 od prof. dr Dragana Povrenovića i dr Vesne Rašković-Depalov.

U Istorijskom muzeju Srbije postavljena je izložba "Tesla i Pupin na istom putu", kao nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je u proteklih godinu dana izazvala veliko interesovanje javnosti i privukla brojne posetioce iz Srbije. Razbijanje mitova, poput onog da su dva naučnika bila u sukobu, ali i činjenica da ovakve izložbe predstavljaju budućnost muzeologije - početne su tačke ove priče. Upotreba modernih tehnologija i takozvanog koncepta proširene stvarnosti daju poseban doprinos doživljaju nove izložbe u Beogradu.

Festival nauke, jedan od najpopularnijih u jugoistočnoj Evropi, ove godine obeležava deceniju postojanja. Pod sloganom "Čista desetka", stotine naučnika i naučnih demonstratora povešće sve radoznale posetioce na jubilarno putovanje u fantastični svet nauke. Na hiljade eksperimenata, radionica, predavanja i naučnih šou programa obećavaju da će i ovog decembra Beograd imati značajno mesto na naučnoj mapi sveta.

"Filmsko bdenje duše" je međunarodna manifestacija u našem regionu na kojoj se prikazuju dokumentarni i kratkometražni filmovi iz oblasti kulture, istorije i duhovnosti. Krajem oktobra održana je deseti put. O značaju ove manifestacije biće više reči u Kontekstu 21.
U emisiji još možete saznati koju tajnu simetrije otkrivaju puževe kućice. Zašto treba zaštititi pangoline i koja su drevna meksička verovanja u vezi sa kultom mrtvih, saznaćete u zanimljivostima.

Urednik serije: Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Nataša Nešković
Režija: Milan Jovanović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kontekst 21 Kontekst 21

Autor:
RTS Obrazovno-naučni program

Emisija "Kontekst 21" je nedeljnik koji bavi se aktuelnim dešavanjima iz sveta nauke, obrazovanja, ekologije i savremenih tehnologija, ali u kome često govorimo o temama u okviru kojih se ove oblasti prepliću sa umetnošću, zabavom, sportom i mnogim drugim segmentima života. [ detaljnije ]