Književno blokče: Groteska

U jednoj pomalo netipičnoj porodici, koju čine baka, unuci Nađa i Vuk i Nađin stalno prisutni drug Miloš, pokazaće se da književni pojmovi nisu vezani samo za školu i časove.

Na duhovit, zanimljiv način, kroz razne situacije i odnose članova porodice, biće objašnjeni termini poput epiteta, fantastike, ironije, groteske... Nesvesna koliko su ti pojmovi prisutni u njenom svakodnevnom životu, porodica ima jednu prednost - najmlađeg člana, Vuka, koji sa lakoćom uočava da su svakodnevna komunikacija i razne situacije "preplavljeni" metaforama, anegdotama, metonimijom, tokom svesti i raznim drugim pojmovima iz književne terminologije.

Serija "Književno blokče" ima deset epizoda od po deset minuta, a svaka epizoda bavi se jednim pojmom. Namenjena je pre svega starijim osnovcima i srednjoškolcima, ali i najširem gledalištu.

Peta epizoda - groteska

Želeći da finansijski pomogne porodici, Nađa rešava da postane - žena fudbalera. Istovremeno, baka želi da se vrati u stare, boemske dane, pa se "pretvara" u kafansku pevačicu. Zatečeni Vuk, trudeći se da i ovu situaciju posmatra sa "naučnog" stanovišta - razmatra pojam groteske, kao karikaturalno-fantastične, iskrivljene slike stvarnosti koja izaziva zastrašujuća osećanja. Iako se kroz književnost groteska koristi kako bi se preko likova i ambijenta prikazale poremećenosti društva, on uviđa koliko je groteska prisutna i u svakodnevnom životu.

Uloge tumače: Nada Blam (baka), Aleksa Kovačević (Vuk), Teodora Drljača (Nađa) i Igor Demirović (Miloš).

Urednik serije: Tatjana Cvejić
Reditelj: Igor Basorović
Stručni tekst: Natalija Jovanović
Scenario: Kristina Đuković
Izvršni producent: Ana Todorov
Direktor fotografije: Dragoslav Bojković
Scenograf: Aleksandar Cvijanović
Kostimograf: Aleksandra Aleksandrić
Tonski snimatelj: Srđan Bajski
Majstor svetla: Zoran Milošević
Glavni organizator: Jelka Guk Vlatković
Pomoćnik reditelja: Marko Rajić

broj komentara 0 pošalji komentar