Trezor: Drugi deo razgovora autora multimedijalnog projekta o Dragiši Kruniću

Majstor za automobile i ljudske duše

Majstor za automobile i ljudske duše, drugi deo - u današnjem delu razgovora, Anita Panić i Slavko Krunić fokus razgovora stavljaju na ideju i organizaciju autorskog multimedijalnog projekta Majstor za automobile i ljudske duše, koji su zajedno realizovali u saradnji sa Domom vojske Srbije tokom maja 2016. godine. Na svečanom otvaranju, o Dragiši Kruniću, njegovom vremenu  i drugovanju sa njim govorili su reditelj Zdravko Šotra, književnik  Ljubivoje Ršumović, akademski sikar Milan Tucović i autorka Anita Panić. Na ovoj izložbi su svojim prisustvom ili svojim delima bili još i mnogi Dragišini prijatelji umetnici: slikari Moma Antonović, Mića Popović, Milić od Mačve, Mladen Sibinović, Danica Basta, Mihajlo Đoković Tikalo, Kosta Bunuševac, Milan Tucović, Jeremija, Mića Trnavac... Ideja ovog multimedijalnog projekata je da se u galerijskom prostoru, kroz plakate, fotografije, oslikani nameštaj, raznovrsnu arhivsku građu, originalne slike mnogih poznatih srpskih slikara i dokumentarni film rekonstruiše život i vreme Dragiše Krunića, autentične osobe, koja je svojim šarmom i harizmom urbanog junaka obeležila jedno vreme, počev od sedamdesetih godina u Beogradu... Dragiša Krunić je svojim neobičnim načinom života i iskrenom voljom za druženjem okupljao umetnički krem Beograda, koji je uživao u njegovom društvu i uvažavao sve njegove kreativne predloge, stvarajući tako jedan romantičniji, humaniji, plemenitiji život u gradu. Jedinstvena prilika bila je da kroz ovu multimedijalnu postavku  posetioci saznaju sve o ovom neobičnom čoveku, koji je karijeru započeo kao auto-mehaničar, a zatim postao pesnik, duborezac i galerista sa impozantnim brojem slika značajnih slikara i čiji je sin, slikar Slavko Krunić, sa puno ljubavi i energije doprineo da se ovaj multimedijalni projekat ostvari u čast i sećanje na njegovog oca.

- Urednik istraživač Milena Jekić Šotra, tehn.vođstvo Draško Drašković, snimatelj zvuka Nenad Ristović, dizajner svetla Dobrivoje Marković, kamerman Slobodan Rafael,  video miker Jelena Vlatković, organizator Gordana Grdanović, reditelj Ramadan Demirović, montažer Branislava Petrović Teodosić, autor Anita Panić, urednik Bojana Andrić
- Snimano 17.04. i 10.05.2016, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

Majstor za automobile i ljudske duše (portret Dragiše Krunića), Više od umetnosti - "Kada sam davne 1992. godine, kao mladi televizijski autor, čula neverovatne priče o beogradskom junaku sa Pašinog brda, odlučila sam da se i sama uverim u postojanje tog neobičnog čoveka. U dvorištu porodične kuće pružio mi je ruku sa širokim osmehom i rečenicom: 'Nisam više automehaničar, sada sam galerista!'. U neobičnom ambijentu nekadašnje automehaničarske radionice stajao je samo jedan kostur automobila, više kao skulptura u prostoru, da one koji dođu u goste podseti na vreme Dragišine slave i zlatnih ruku automehaničarskog zanata. Bila sam fascinirana šarmom i Dragišinom životnom pričom. Tako je nastao moj dokumentarni film pod naslovom Majstor za automobile i ljudske duše u režiji Milana Jelića. Dokumentarac je počeo kadrom u kojem junak filma sedi na olupini starog automobila u svom dvorištu i recituje poeziju. U tih pola sata televizijskog dokumentarnog zapisa stao je fascinantan život Dragiše Krunića, beogradskog auto-mehaničara, duboresca, pesnika, galeriste, satiričara i TV pisca" (Anita Panić)

- Scenarista Anita Panić, producent Slobodan Radovanović, organizator Ivana Petrović, ENG ekipa Dragan Ralević, Zoran Milošević, Živojin Zdravković , rasvetljivač Petar Dragojević, grafička obrada Dragiša Đokić, digitalni efekti Tanasije Kunijević, Vojislav Mihailović, muzički saradnik Dušan Petrović, snimatelj Miloš Mitrović, montažer Mihailo Jovanović, reditelj Milan Jelić, urednik Predrag Perišić
- Proizvedeno 1992 (prikazuje ste snimak sa VHS iz privatne kolekcije Anite Panić, jer emisija nije sačuvana u Programskom arhivu TVB)

broj komentara 0 pošalji komentar