Čitanje pozorišta: Fenomenologija propadanja

Devedesete u ogledalu najnovijih pozorišnih predstava.

U ovoj epizodi razgovaraćemo o predstavama koje su nastale po tekstovima savremenih domaćih dramskih pisaca: Slobodan show (Narodo pozorište Priština sa sedištem u Gračanici), Devedesete (Narodno pozorište u Beogradu), Dvesta (Knjaževsko srpski teatar Kragujevac). Iako različite po estetici, glumačkom i scenskom izrazu, zajednički im je tematski korpus i izvestan tragikomičan pristup sumornim, teškim vremenima i temama.

U dve od tri predstave o kojima razgovaramo radnja je smeštena u devedesete godine prošlog veka, u jedno od najturbulentnijih, najmučnijih i najtežih razdoblja naše novije istorije. U trećoj predstavi, čija se radnja odvija ovih dana, srećemo se s posledicama i gorkim plodovima naopakog, nakaradnog vremena posunovraćenog morala i urušavanja sistema svih vrednosti, od porodičnih do institucionalnih.

U sve tri predstave vreme i događaji prelamaju se kroz prizmu nekoliko različitih porodica čiji životi počivaju na dijametralno suprotnim principima. U osnovnoj, temeljnoj ćeliji društva ogledaju se politička i društvena previranja, kriminalizacija i otuđenje, vlast i volja za moć, urušavanje, destrukcija i sveopšta banalizacija svih oblika života: socijalnog, političkog, ekonomskog, kulturnog.

Detalji iz života disfunkcionalne, radničke i porodice bračnog para Milošević-Marković, u različitim umetničkim pristupima, svojevrsna su fenomenologija propadanja i negativnog kontinuiteta.

U emisiji govore Egon Savin, Goran Milenković, Jelena Bogavac, Nenad Todorović, Jovica Pavić i Petar Mihajlović.

Autor i urednik Slobodan Savić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]