Srpska ekonomija

Dualno obrazovanje predstavlja novi obrazovni model čiji je osnovni cilj usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama privrede i tržišta rada.

Republika Srbija je usvojila Zakon o dualnom obrazovanju koji je pre svega usmeren na srednje škole, dok će se rezulati njegovi primene pokazati u narednom periodu. Jedan od osnovnih postulata ovog modela obrazovanja predstavlja kreiranje društva u kome će nezaposlenost biti znatno smanjena.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije intenzivno radi na implementaciji novog zakona o dualnom obrazovanju. U saradnji sa drugim državnim institucijama kao što je Privredna komora Srbije, ali i sa privatnim sektorom, Ministarstvo pokušava da se postignu rezultati zemalja koje su već sprovele dualni model obrazovanja kao što su SR Nemačka, Austrija i Švajcarska. Iako ove države nastavljaju proces dodatnog unapređivanja modela dualnog obrazovanja, kako bi ga što više približili potrebama ekonomije, njihova dugogodišnja praksa i iskustvo sa obrazovnim metodama koje nudi sistem dualnog obrazovanja, predstavljaju odličan primer za Republiku Srbiju koja je na samom početku implementacije ovog modela edukacije.

O značaju modela dualnog obrazovanja, o njegovim prednostima i uticaju na kreiranje razvojne i održive ekonomije, o najnovijim informacijama iz sveta ekonomije, kao i o uslugama edukacije koje nudi Nacionalna služba za zapošljavanje za "Srpsku ekonomiju" govore: dr Gabrijela Grujić Garić, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno i preduzetničko obrazovanje, Ramone Nojze, voditeljka projekta Nemačke komore za industriju i privredu, Jelena Manić Radoičić iz Beogradske otvorene škole, prof. dr Violeta Rašković Talović, dekan Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, dr Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije Beograd, Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije i Ilija Knežević, načelnik Odeljenja za obrazovanje i nauku Nacionalne službe za zapošljavanje.

broj komentara 0 pošalji komentar