Čudesni svet fosila: Skrivena blaga prirode

Rasadnik sisara

Pre šezdeset pet miliona godina, dinosauri su zauvek nestali sa planete. Međutim, sisari tada nisu samo preuzeli moć. Da bi otkrili detalje tog događaja, ekipa Bi-Bi-Sija zavirila je u svet prvih sisara i ptica u jami Mesel u Nemačkoj.

Nekadašnji kamenolom u Meselu je najznačajnije nalazište fosila na svetu, ceo jedan ekosistem zarobljen u vremenu i očuvan kao nijedan dosad. Najpoznatiji je po fosilima sisara nađenim u njemu, među kojima su neki i dalje prekriveni krznom. Osim njih, ovde su pronađeni i insekti, biljke i riba kojim su se ti sisari hranili. I gmizavci i vodozemci sa kojima su se ponekad borili oko hrane. Kao i ptice i slepi miševi koji su leteli iznad davno nestalog nekadašnjeg jezera.

Kamenolom je u 18. i 19. veku iskopavan u potrazi za mrkim ugljem, a bogate naslage uljnog škriljca ovde pronađenog podstakle su napredak nemačke industrijske revolucije.

Kad su mašine utihnule sedamdesetih godina 20. veka, lovci na fosile su pohrlili i otkrili brojna paleontološka blaga skrivena u ovom kamenu. Iz jame Mesel je iskopano više od sto hiljada fosila. I još po nekoliko hiljada se otkrije svake sezone prilikom iskopavanja. Najbolji i najređi fosil dosad nađen je u Meselu.

Anonimni prodavac rastao se od fosila zvanog Ajda za milion dolara 2009. godine, nakon što je ovaj fosil bio skriven od sveta dvadeset šest godina. Skelet fosila je izvanredno očuvan i na njemu postoji ne samo fosilizovano krzno, već i poslednji obrok ovog fosila. U Prirodnjačkom muzeju u Oslu, koji ga je kupio, mislili su da su primetili nešto što do tada niko nije, jasan dokaz karakteristike naprednog primata - pokretni palac. Tvrdili su da je ovo otkriće revolucionarno i dali predlog da se Ajda smatra našim najstarijim poznatim pretkom - vezom koja nedostaje.

Urednik je Nevena Todorović.

broj komentara 0 pošalji komentar