Pravo na sutra

Preprodaju srpske imovine na Kosovu i Metohoji sprovode dobro organizovane albanske kriminalne grupe u čiju su mrežu uključeni i pojedini notari ali i službenici katastarskih službi.

Raseljeni Srbi kažu da je pravo privatne svojine za njih samo mrtvo slovo na papiru, jer njihova imovina nelegalnim putem prelazi u albanske ruke.

Osim kuća otima se sve, a najviše zemlja, čiji su vlasnici Srbi. Na svakom koraku se mogu pronaći takvi primeri.

Bez prisustva stanovnika srpske nacionalnosti koji godinama čekaju povratak u svoje domove, lako se menja stanje na terenu i brišu podaci o njihovoj imovini. Stručnjaci iz oblasti prava upozoravaju da je vreme za ozbiljan pristup ovom problemu.

Na području Kraljeva živi više od 75.000 Srba koji su prognani sa Kosova i Metohije. Zbog imovinsko-pravnih problema Besplatnoj pravnoj pomoći u tom gradu do sada se obratilo više od 1.500 raseljenih.

Uzurpacija i preprodaja imovine raseljenih Srba godinama se odvija na Kosovu i Metohiji dok se istovremeno srpskom stanovništvu oduzima pravo na privatnu svojinu i povratak. Zbog spora oko imovine Srba i drugih nealbanaca pred lokalnim organima na KiM Besplatna pravna pomoć vodi više od 5.000 predmeta.

Projekat "Besplatna pravna pomoć" finansira Evropska unija.

U petoj emisiji serijala Pravo na sutra svedoče prognani Srbi iz Đakovice, Podujeva, Peći, Prizrena, Prištine kao i raseljeni iz Kosova Polja i Prizrena koji žive u kolektivnim centrima na Kosovu i Metohiji.

Autor: Svetlana Vukmirović

Snimatelji: Vladimir Jovanović, Aleksandar Stipić
Realizacija: Biljana Erdeljan
Montaža: Goran Tomić

broj komentara 0 pošalji komentar