Studio znanja: Naslovna strana

Možemo li da verujemo baš svemu što vidimo na naslovnim stranama? Jesu li one 100% stvarne? Na koji način su se menjale tokom istorje i kako se biraju fotografije i tekstovi koje će se na njima naći?

U "Studiju znanja" istražujemo šta nam poručuju naslovne strane, imaju li one neke skrivene poruke, kako da ih na najbolji mogući način razumemo, naučimo da prepoznamo sadržaje koje nam nude i tako odaberemo prave teme za nas. Kakva fotografija treba da bude da bi zaslužila da se nađe na naslovnoj strani i po čemu se razlikuje u odnosu na druge dobre fotografije, ali i da li je samo u pitanju sadržaj ili postoji posebna stilizacija objasniće nam Jelena Jovanov, urednik fotografije časopisa "Glorija". Šta nam naslovne strane govore o sistemu vrednosti u društvu tokom istorije, a šta o svetu u kom danas živimo upitaćemo Maju Vukadinović, sociologa kulture. Dragana Tripić, glavni i odgovorni urednik "Pres" portala otkriće nam neke od trikova kojim se služe novinari žute štampe kako bi povećali tiraž i objasniti šta je to što je važno da bi naslovna strana privukla potrošače, ali i da li u tom smislu postoje određene granice preko kojih se ne ide.

Televizijski kritičar i urednik TV redakcije u "Politici" Meri Bilić će nam ukazati na to koji se tip ličnosti bira za naslovnu stranu, kada je naslovna strana zaista naslovna strana, a kada je to samo prvi list u časopisu, koje kvalitete ona treba da poseduje, a šta je ono što na njoj nikako ne bi smelo da se nađe. U kojoj meri se identifikujemo sa ličnostima koje vidimo na naslovnim stranama i odakle uopšte potreba za tim, kako one utiču na našu percepciju stvarnosti i koliko često se pritom suočavamo sa lažnim predstavama otkriće nam psihijatar i psihoterapeut Aleksandar Misojčić.

U "Studiju znanja" ćemo takođe imati i kviz koji će nam pomoći da obogatimo svoje znanje kada je reč o ovoj temi. Tokom emisije će nam se pridružiti i Vesna Mandić, nekadašnja manekenka, a danas vlasnica modne kuće "Fabrika" koja će nam iz svog ugla govoriti o naslovnim stranama, o tome kako su se one menjale tokom vremena, kada su bile najbolje i šta one znače za nekoga ko se bavi modom. Pridružite nam se!

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik emisije i voditelj: Ivana Milenković
Kovoditelj: Vinka Marinović
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar