Vavilon

Nagrada "Ljubiša Rajić" za najbolji prvi književni prevod u 2016. i 2017. godini dodeljena je Aleksandri Milanović za prevod sa novogrčkog jezika knjige poezije "Carujuća Famagusta" kiparskog pesnika Kirjakosa Haralambidisa (Treći Trg i Čigoja štampa, Beograd, 2017).

Delo "Carujuća Famagusta" objavljeno je 1982. godine i dobilo Državnu nagradu za poeziju Republike Kipar. Predstavlja jednu od najznačajnijih i najuticajnijih knjiga poezije sa tematikom okupacije severnog Kipra.

U kratkom vremenskom rasponu dve književnice različitih poetika i generacija su objavile romane koji se i pored brojnih razlika u velikom broju tačaka dodiruju. "Auto" Marije Knežević je kao i "Papirne disko kugle" Dragoslave Barzut pesudoautofikcija, oba romana tematizuju žensko iskustvo, oba su veoma angažovana kada govore o teškim godinama, Knežević o 90-tim, a Barzut o tranziciji 2000-ih.

Biblioteka grada Beograda je u saradnji sa još preko 30 biblioteka u Srbiji pokrenula portal pod nazivom Šta da čitam. Jedan od svakidašnjih zadataka bibliotekara je oduvek bio da čitaoca ako to traži, posavetuje i uputi ga ka dobroj knjizi. Ove prepreporuke se sada svakodnevno prenose i u virtuelni svet portala i dostupne su svim znatiželjnim čitaocima, a ne samo onima koji dolaze u biblioteke. Takođe, portal će uskoro postati interaktivan, tako da će korisnici moći da učestvuju u potencijalnim debatama povodom pročitanih knjiga.

U emisiji će još biti predstavljena i izdavačka kuća "Bernar" čiji se izdavački koncept bazira na objavljivanju pisaca koji imaju poetiku razvijanja hrišćanskih vrlina u svome delu. Kako kaže urednik Nikola Drobnjaković, akcenat je na delima Ivana Bunjina i Gilberta Čestertona, ali su objavljeni i mnogi drugi pisci i sa istoka i sa zapada. Bernar takođe često sarađuje i sa izdavaštvom Sevastopoljskog manastira u Moskvi o čemu će govoriti jeromonah Ignjatije Šestov.

U Vavilonu poeziju čita Danilo Lučić iz nove zbirke, "Šrapneli".

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac

broj komentara 0 pošalji komentar
Vavilon Vavilon

Autor:
Jasmina Vrbavac

Vavilon je elitna mesečna emisija o savremenoj književnosti koju je 2001 godine osmislila Jasmina Vrbavac i uređuje je u okviru Redakcije za kulturu. [ detaljnije ]