Kulturni centar

Istorija umetnosti i kulture je istorija bunta. Kroz različite vremenske epohe smenjivali su se umetnički pravci i potonji je uvek bio reakcija na prethodni.

Novo izdanje Kulturnog centra istražuje bunt koji, kao čovekov otpor sudbini, smrti i prolaznosti, ima večiti metafizički značaj i podsticaj ali i konkretnu moć i značenje u okvirima određenih kultura i kulturnih modela. Kakvi oblici bunta i otpora postoje, kakav je njegov značaj, na koji način doprinosi razvoju umetnosti i kulture i da li je savremeni čovek u savremenoj umetnosti prestao da bude buntovan?

O tome u emisiji govore dr Tihomir Brajović, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, rediteljka Maja Miloš, autorka emisije Bunt Radio-televizije Srbije i Bunt rok festivala Branka Glavonjić, rok muzičarka Maja Cvetković, umetnici Arion Aslani i Saša Pančić, reditelj Ognjen Glavonić, pesnikinja Danica Vukićević, pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica.

Gošća nedelje Kulturnog centra je istoričarka umetnosti, prof dr. Irina Subotić.

Govorimo o arhitekturi Novog pokreta grupe Meč, nastalog u vreme kada i Novi talas u muzici, usamljenosti i introspekciji modernog čoveka kojom se bavi savremena španska spisateljica i članica Španske kraljevske akademije Soledad Puertolas u romanu Gospođa Berg, grafičkom romanu Vladimira Veljaševića, premijeri predstave Kod Šejtana Stevana Bodrože.

Pisac i književni kritičar Mića Vujičić govori o novoj zbirci priča Uglješe Šajtinca Žena iz Huareza koja je nedavno ovenčana nagradom Društva književnika Vojvodine.

Fenomenološki se bavimo značajem negativnog junaka u umetnosti i podsećamo na spisateljicu Isidoru Sekulić. Prošlo je 60 godina od njene smrti. Gost Tanke linije je reditelj Stevan Bodroža.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa, Nebojša Bradić
Kreativni direktor, Boris Miljković
Urednica serijala, Danijela Purešević
Urednica emisije, Marija Nenezić
Autori rubrika, Aleksandar Žikić, Ana Tasić, Aleksandar S. Janković, Sađa Janjić, Hristina Gajović, Jasmina Mijić i Marija Nenezić
Montažeri, Goran Mijić i Marija Arsenijević
Reditelji, Ivan Bukvić i Goran Nikolić

broj komentara 0 pošalji komentar