TV Feljton: Varljivi mart 1967.

U martu mesecu 1967. godine izbio je jezički sukob u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Hrvatski intelektualci, sastavili su "Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika", koju je u Društvu književnika Hrvatske 15. marta potpisalo 18 najznačajnijih ustanova kulture i nauke Hrvatske.

Srpski pisci uglavnom okupljeni oko izdavačke kuće Prosveta pripremili su tekst koji je kasnije dobio naziv "Predlog za razmišljanje", koji će biti iznesen na redovnoj skupštini Udruženja knjiežvnika Srbije, sticajem okolnosti zakazanoj za 19. mart.

Povodom ova dva dokumenta pokrenut je partijski mehanizam, odnosno reagovali su izvršni komiteti Saveza komunista Hrvatske i Srbije. "Deklaracija" i "Predlog" su postali centralna tema razgovora u društvu.

"Deklaracija" i "Predlog" su po mnogo čemu različiti dokumenti. "Predlog" je imao mnogo manju kulturnu i političku težinu i nikada zvanično nije usvojen, a pratiće ga i fenomen povlačenja potpisa. I ako je istorijski gledano "Predlog" ostao samo kao ideja grupe srpskih pisaca, oni koji nisu pristali na povlačenje svog potpisa sa ovog dokumenta, snosili su velike posledice.

Danas, pola veka kasnije, kada zajednička država više ne postoji, ova dva dokumenta različito se tretiraju u društvima Hrvatske i Srbije. U Hrvatskoj potpisnici "Deklaracije" pozivali su se i tumačili svoju ulogu u njenom stvaranju, kao i da su njom uspeli da odbrane hrvatski jezik. U Srbiji "Predlog za razmišljanje" nikada nije dobio takvu ulogu niti su njegovi potpisnici veličali taj dokument.

Za TV Feljton "Varljivi mart 1967." govore:

Matija Bećković, kao potpisnik "Predloga za razmišljanje"

Latinka Perović - u ime CK SKS učestvovala u brojnim susretima sa piscima i prisustvovala  skupovima komunista pisaca, posle pojave Predloga.

Istoričar Slobodan P. Selinić, autor knjige "Srbija i jezički sukob u Jugoslaviji 1967".

Istoričarka Radina Vučetić, autorka knjiga "Monopol na istinu", u kojoj istražuje odnos vlasti prema nacionalizmu i književnosti.

Istoričar Mile Bjelajac, koji se u svojim istraživanjima bavi periodom socijalističke Jugoslavije.

Dr sc Vlaho Bogišić, leksikograf i književnik.

Autor emisije: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Miodrag Nikolov

broj komentara 0 pošalji komentar