Trezor

Nagrađeni Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Zlatna buklija"

Zlatna buklija i Naod 

Zlatna buklija - Na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, najvećem TV festivalu u Srbiji, "Zlatna buklija" u Velikoj Plani, Gran-pri za najbolji film dobilo je ostvarenje Naod autora Veska Butrića iz RTS-a. Žiri je snimatelju te emisije Vasku Vasoviću dodelio nagradu za najbolju kameru, a nagrada za montažu pripala je Marku Tisovacu, za rad na istoj emisiji. Vesko Butrić je dobitnik i Nagrade publike za film Romansa Andaluzije. Oba ostvarenja snimao je Vasko Vasović. Iz razgovora snimljenog za "Trezor"  saznaje se o njihovoj dugogodišnjoj, uspešnoj saradnji, o zajedničkom u planiranju i realizaciji ovakvih, specifičnjih projekata. Posebno se govori o specifičnostima u realizaciji video eseja, umetničkih ostvarenja koji se ne mogu raditi brzo ni rutinski. Zatim se govori o utiscima koje nose iz Velike Plane. Reditelj Nikola Lorencin, predsednik žirija festivala, prisutan gotovo svake godine u Velikoj Plani od osnivanja festivala, govori o nagrađenom filmu, te objašnjava zašto je bitno raditi i stvarati ovakve emisije i zašto su bitni ovakvi festivali. Posebno govori o ovom festivalu "Zlatna buklija", gotovo samostojećem, kako se inače zovu ovi, od strane države, nefinansirani festivali.

- Učesnici: reditelj Vesko Butrić, montažer Marko Tisovec, reditelj Nikola Lorencin, sagovornik Bojana Andrić 
- Tehničko vođstvo Aleksandar Lejić i dežurna posada Studija 3: kontrola kamere Snežana Horvat, snimatelji zvuka Slaviša Lepojević, Bojan Lung; dizajner svetla Dušan Ilić, kamermani Slobodan Momčilović, Darko Dokmanović; video mikser Ivana Vešković Beljin,  sekretarica režije Slađana Anđelković, urednik istraživač Milena Jekić Šotra, organizator Gordana Grdanović, grafička obrada Milena Marković, montažer Nada Dodig Zildžić, reditelj Milan Kundaković, urednik Bojana Andrić
- Snimano 8. maja 2017, premijerno emitovano u "Trezoru" 3. maja 2018; Redakcija za istoriografiju

Naod - Crnogorci sa slika Naoda Zorića su realniji od stvarnih, živih Crnogoraca. Večito sa izmaglicom i grmljavinom oko glave, istovremeno sa mukom i depresijom u oku, snagom i ponosom na plećima. Naod je crtač orlovske, planinske Crne Gore, one ispod samih vrhova Durmitora i Maganika. Paradoksalno je, on te planine i ne slika, ali one se jasno vide iz svakog njegovog lika, iz svake bore, svakog staračkog oka, iz te gomile oporih, mračnih gorštačkih glava. Kada govori o mentalnoj atmosferi tih dela i o sopstvenoj životnoj filozofiji, on to čini podjednako dobro kao što slika. Oštro, neobično, živopisno. Emisija je snimana na planini Sinjajevini, na Biogradskom jezeru i u Kolašinu.

- Učesnik: slikar Naod Zorić
- Snimatelj Vasko Vasović, asistent snimatelja Saša Todorović, snimatelj zvuka Zlatko Stojanović, rasvetljivač Žikica Nikolić, kostimograf Alesandra Aleksandrić, montažer Marko Tisovec, urednik i reditelj Vesko Butrić
- Premijerno emitovano 29.09.2015; Redakcija Baština i kulturna produkcija

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. jun 2018, 23:47) - Slavicalavica [neregistrovani]

Nagrada

Bravo za ceo tim koji je pravio najbolje emisije o umetnicima u istoriji RTS-a! Ni jedna svetska televizija nema emisije u kojoj su umetnici predstavljeni na takav nacin... Vasko Vasovic- legendarni snimatelj i Vesko Butric - genije...Svaka cast! I svaka cast RTS-u na ovome!