Most, druga sezona

U prvoj sezoni serije gledaoci su imali priliku da upoznaju verovatno najzabavniji detektivski par koji su ikad imali prilike da gledaju na TV-u: švedsku policajku, Sagu Noren, hiperracionalnu radoholičarku koja po svoj prilici boluje od Aspergerovog sindroma zbog kog nema normalnu socijalizaciju i njenog danskog partnera, Martina Rodea, koji predstavlja njenu potpunu suprotnost. (Bron/Broen, 2011)

Martin je veoma društvena osoba, koji kvalitetne interakcije ostvaruje posebno sa ženama, a jedna takva interakcija - veza sa ženom svog partnera u policiji, imala je za posledicu seriju spektakularnih, osvetničkih zločina od kojih je sačinjena prva sezona Mosta, koja završava smrću Martinovog sina. Stoga ga u drugoj sezoni, trinaest meseci kasnije, zatičemo u samačkom hotelu, opsednutog slikama bivšeg partnera, zločinca koji je kriv za sav užas iz prošle sezone, a osim gubitka sina, Martina tišti što je ostao i bez porodice, budući da supruga više ne želi s njim da živi. Suprotno od njega, Saga je upravo zahvaljujući Martinovoj pomoći osvestila svoje emocionalne i socijalne hendikepe pa pokušava da ih nadoknadi čitajući knjige o samopomoći i vezom s mladićem koji joj je uselio u stan.

Autoru serije, Hansu Rozenfeldu nije bilo lako da i u drugoj sezoni zadrži spektakularnost, kojom je odisala prva sezona posebno sam njen početak, ali to ne znači da uvodna sekvenca druge sezone nije atraktivna, baš naprotiv. Reč je o brodu bez posade koji je izašao iz dozvoljene linije kretanja i krenuo prema onom istom Eresundskom mostu, kojim je počela i prva sezona. Na intervenciju dolazi Saga i ispod palube zatiče zarobljena tri švedska i dva danska mladića u veoma lošem stanju. Saga počinje da vodi slučaj i stupa u kontakt s Martinom kog još opseda sinova smrt. Mladići postaju sve bolesniji i ispostavlja se da su zaraženi vrlo invazivnom i zaraznom plućnom kugom.

Međutim, uskoro će se ispostaviti da su zavezani mladići samo početak... Neko želi da skrene pažnju na klimatske promene i na iskorišćavanje zemljinih resursa i ne preza ni pred čim. Martinu i Sagi postaje jasno da imaju posla sa eko-teroristima i da se nalaze u svojevrsnoj trci s vremenom kako bi se sprečili katastrofa, u kojoj je mnogo ljudskih života u pitanju...

Dansko-švedska krimi-drama autora Hansa Rozenfelda, u režiji Henrika Džordžsona, Šarlote Siling i Lize Sive, bez sumnje ulazi na listu najboljih evropskih TV radova van engleskog govornog područja.

Skandinavci su ovim delom uspeli čak da osvoje ostrvsku Bi-Bi-Sijevu publiku, koja je po pitanju ovog žanra odlično potkovana i poprilično probirljiva, jer u sopstvenom nacionalnom TV trezoru ima bogatu arhivu krimi serija. Serija je emitovana u preko sto zemalja širom sveta, a privukla je više od milion gledalaca i pobrala dobre kritike. Uspešnost pokazuje i to što je 2 godina nakon njene premijere snimljena američka verzija istog naziva (The Bridge) s Dijanom Kriger i Demijanom Bičirom u glavnim ulogama, kao i englesko-francuska verzija (The Tunnel), koju smo emitovali na našem Drugom programu.

Uloge: Sofija Helin, Kim Bodnija, Ture Lindhart, Dag Malmberg, Rafael Peterson, Viki Bak, Tova Magnuson...

Režija: Henrik Džordžson, Šarlot Siling i Liza Siva

broj komentara 0 pošalji komentar