Žene diktatora: Prokletnice

Posle velikog uspeha prve sezone, stižu nam tri nove epizode, poznate francuske dokumentarne serije, u kojima ćemo otkriti položaj i ulogu žena poznatih svetskih diktatora i autokrata.

Prokletnice

Upoznaćemo živote prvih dama koje su pale u nemilost. Uzdigle su se do položaja carica uverene da su nedodirljive, ali na kraju su ih odbacili, prezreli ili pogubili.

Madina Amin, bila je četvrta žena Amina Dade (Idi Amina), nekadašnjeg predsednika Ugande. Amin Dada, vojni komandant, izveo je puč uz pomoć Zapada 1971. Nazvan krvožednim klovnom, voleo je da bira auto koji mu se slaže uz odelo. Sebe je proglasio osvajačem Britanije i škotskim kraljem. Njegova prva žena, Mirijam, bila je nećaka jednog ministra. Zahvaljujući tom braku Idi Amin dobija čin generala. Ubrzo se ženi i sa Kej, studentkinjom i ćerkom jednog prijatelja sveštenika. Treća žena, Nora, iz moćnog plemena, pridružuje se haremu. Godine 1972, četvrta žena, Madina, čuvena igračica, narušava postojeće stanje. Od Medininog dolaska, prve tri žene i po više meseci moraju da čekaju muža. Zapostavljene, usuđuju se na nezamislivo - na pobunu.

Tokom posete jugoslovenskom vođi Josipu Brozu Titu 1976. godine Idi Amin je bio u pratnji tad jedine žene, Madine. Ujedno, to je bilo poslednje javno pojavljivanje supruge maršala Tita. I ona je padala u nemilost. Sredinom 70-ih, kako je Titovo zdravlje slabilo, maršalove najbliže saradnike brine naslednik i trude se da se otarase svemoćne prve dame. Optužuju je da je špijun i da planira puč protiv muža. Stavljena je u kućni pritvor. Nekoliko nedelja posle sahrane, Jovanki su oduzeli pasoš, nakit i sve dokumente.

Tokom opozicionog okupljanja u Venecueli koje predvodi Hugo Čavez, novinarka Marizabel Rodrigez je očarana ekstremnim levičarem. Oboje su razvedeni i imaju decu. Diskretno su se venčali 1997. Čaveza 1999. godine biraju za predsednika, a Marizabel postaje prva dama i odlazi u palatu Miraflores. Prva dama žmuri na postupke predsednika, ali ne i na muževljeve. Dolazi u sukob sa šefom bezbednosti koji mu bira ljubavnice. Čaveza, koji je sebe proglasio pastuvom, zabavlja ženina ljubomora. Par se razvodi 2004. i ona se pridružuje opoziciji. Javno su vređali jedno drugo.

 

broj komentara 0 pošalji komentar