Velikani: Petar II Petrović Njegoš (1813-1851)

"Mitropolit crnogorski, skenderijski i primorski", kako se potpisivao, nastojao je da u zemlji uspostavi zakon i poredak, ukine stare međuplemenske mrzosti krvnu osvetu i četovanja radi pljačke. Borio se da razbije dotadašnju plemensku samovolju.

U svojim delima izgrađivao je srpsku i jugoslovensku narodnost: "Đe narodnost - život je duševan, đe je nije - bez duše kipina". U "Luči mikrokozmi" začeta je i ideja o večitoj borbi dobra i zla. Postizanje dobra naroda za Njegoša je podvig, jer zlo je na zemlji jače od dobra. Dobro ima prevlast nad zlim na nebu. Sloboda je, za njega od "svih zemaljskih dobara, najveće dobro". Epom "Gorski vijenac" pokušao je da opravda crnogorsku "istragu poturica" s početka 18. veka. Taj ep biće izvor herojske inspiracije, koji će napajati sve docnije nacionalne poduhvate. Njegoš Matiji Banu veli da je u "Gorskom vijencu" "iznio crnogorske običaje, njihov način mišljenja i govora, njihov karakter, te se vide kao u ogledalu".

Vladika Velimirović je primetio da se u "Gorskom vijencu" češće pominje samo Bog od Miloša Obilića. Njegoš i drugim narodima priznaje da imaju velike junake, ali i navodi da "iz grmena velikoga lafu izać' trudno nije". Znatno je teže postati junakom u malom narodu. Stihom "neka bude što biti ne može, neka bude borba neprestana", ocrtava karakterne osobine svog naroda, koji "svoje mogućnosti ne ume da proceni i stalno sebi postavlja zadatke iznad njih, zbog čega najčešće i strada"...

Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

broj komentara 0 pošalji komentar