Koridori

Letnja turistička sezona je u punom jeku. Mnogi će, da bi do željene destinacije stigli što pre, koristiti avio prevoz kao najbrži i najbezbedniji. Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd i dalje dominira u regionu. Već 2 godine uzastopno beleži povećanje broja putnika.

Sezonu, pored avio-kompanija spremno dočekuje i Kontola letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, koja ove godine planira da započne nove projekte čiji cilj nije samo razvoj beogradskog aerodroma, već i čitave mreže manjih aerodroma u Srbiji koji će biti pokriveni najsavremenijom opremom za navigaciju vazduhoplova. Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA Evropska investiciona banka odobrila je kredit u iznosu od 45 miliona evra koji će biti iskorišten za modernizaciju kako bi se ispunili evropski standardi i uspostavilo jedinstveno evropsko nebo.

Ekipa emisije Koridori zabeležila je radove na trenutno najvećem gradilištu u našoj zemlji kad je reč o železničkoj infrastrukturi. U toku su radovi na izradnji brze pruge od Beograda do mađarske granice kojom će vozovi saobraćati brzinom do 200 km/h. Najteže i najzahtevnije gradilište, na delu trase između Beograda i Novog Sada, je u mestu Čortanovci gde se grade vijadukt i tunel, po svojim karakteristikama i veličini jedinstveni objekti železničke infrastrukture u našoj zemlji.

U sklopu putne modernizacije u Republici Srbiji, a imajući u vidu tendencije u svetu, ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa JP "Putevi Srbije" nastavlja dalju realizaciju projekta instaliranja novih uređaja za punjenje elektroautomobila na ključnim tačkama na auto-putevima u Republici Srbiji. Prema procenama koje su rađene u svetu, da bi se odgovorilo na tehnološke izazove u saobraćaju, Srbija bi do 2020. godine trebalo da ima oko 1000 mesta za punjene električnih i hibridnih vozila.

Urednik emisije je Goran Maslar.

broj komentara 0 pošalji komentar
Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]