Svetsko prirodno nasleđe

Kolumbija - rezervat za biljke i životinje Malpelo

 

Pet stotina kilometara udaljen od kolumbijske obale, u istočnom Tihom okeanu, nalazi se rezervat Malpelo koji je deo Uneskove Svetske prirodne baštine. Malpelo je deo okeanskog koridora koji povezuje ostale prirodne rezervate koji su uvršćeni u svetsku baštinu: Galapagos, Koiba i Kokosova ostrva.

Iako se ostrvo nalazi u samom centru prirodnog rezervata, to na prvi pogled tako ne izgleda. Ono nikada nije bilo povezano sa kopnom i dom je jedinstvenoj vrsti ajkula. Prostire se na površini od osam i po hiljada kvadratnih kilometara, a njegove vode su raj za ronioce koji prvo moraju da dobiju dozvolu od kolumbijskog Ministarstva ekologije.

Tajnoviti i prelepi prirodni rezervat u Kolumbiji omiljeno je sastajalište naučnika i ronilaca. Zato je to jedno od najposećenijih mesta na Pacifiku. Malpelo je poznat i po bogatstvu podvodnog sveta, zbog čega je 2006. godine i postao deo Uneskovog Svetskog prirodnog nasleđa. Ronjenje u dubokim plavim vodama Tihog okeana u društvu raznovrsnih riba izuzetan je doživljaj. Kada se tome doda skoro netaknut i veoma neobičan podvodni pejzaž pun korala i grebena, shvatamo zašto je Malpelo tako čaroban.

broj komentara 0 pošalji komentar