Srbija u Velikom ratu, treći deo

Radio-televizija Srbije emituje treću epizodu dokumentarnog serijala "Srbija u Velikom ratu" koja prati događaje s kraja 1915. i prve polovine 1916. godine tokom povlačenja srpske vojske i naroda preko Albanije do grčkog ostrva Krf.

Posle velike ofanzive Nemačke, Austrougarske i Bugarske oktobra 1915. godine, srpska vojska i narod prinuđeni su na povlačenje. Preko Kosova i planinskih masiva Albanije pokušavaju da dođu do jadranske obale gde očekuju pomoć saveznika. Sto godina kasnije prvi put se jedna televizijska ekipa uputila pravcem povlačenja preko Prizrena, Ljum Kule, sela Puke ka Skadru, Šen Đinu i Valoni snimajući vrleti, klisure i močvare kojima su se iscrpljeni, izgladneli i bolesni vojnici i civili kretali. To je put koji je bio obeležen humkama stradalnika, ali danas o tome jedino svedoči spomenik na gradskom groblju u Tirani.

Preživeli su sa obale Albanije savezničkim brodovima evakuisani na grčko ostrvo Krf. Bolesne upućuju na ostrvo Vido čiji sinonim postaje ostrvo smrti.

O tome govore eminentni istoričari i poznavaoci prilika tokom Prvog svetskog rata. Uz grčke istoričare sagovornici su i Krfljani kojima su preci prenosili sećanja na događaje i život sa srpskim vojnicima.

O tragediji koja je zadesila srpski narod svedoče arhivski snimci i fotografije, a neki događaji su rekonstruisani u igranim scenama zasnovanim na zapisima svaremenika u knjigama i ratnim dnevnicima. U ulozi srpskih vojnika našli su se pripadnici Specijane brigade Vojske Srbije, pripadnici Treće brigade Kopnene vojske kao i kadeti Vojne akademije.

Scene povlačenja preko Albanije snimljene su na Kopaoniku.

Autor serije "Srbija u Velikom ratu": Slađana Zarić
Reditelj: Ivana Stivens

broj komentara 0 pošalji komentar