Trezor: Kako je Redakcija za istoriografiju obeležila Svetski dan televizije 2012. godine

Televizijska estrada - Redakcija za istoriografiju obeležila je Svetski dan televizije 2012. podnevnim okupljanjem na terasi između Dečijeg kulturnog centra Beograda i Televizije, u Takovskoj 8-10. Okupilo se više od 80 televizijskih profesionalaca, gledalaca programa RTS-a i prijatelja Redakcije za istoriografiju.

Uz tradicionalno kuvano mirisno vino koje prija na ledenom novembarskom danu, prikazan je TV film Kako uspeti u životu: Estrada, iz ciklusa Mladići i devojke. Prisutni su imali zadatak da prepoznaju lica koja se pojavljuju u ovom c/b filmu iz 1968, jer među učesnicima ima muzičara, vokalno-instrumentalnih sastava, studenata i stanovnika beogradskog Studentskog grada, koja "Trezor" nije mogao da prepozna. Zajedničkim snagama upotpunjeni su podaci, ali ipak, ostaje još zagonetnih učesnika, tako da pozivamo gledaoce da aktivno gledaju i javljaju ko su mladići i devojke koji se pojavljuju na u filmu.

- Učesnici: Milan Mihajlović Caci, Žika Jelić, Branko Marušić Čutura, Dragoljub Vojnov, Vanja Bulić, Vlada Jović, Danilo Vidojković, Tamara Pavlović, Miodrag Marinković.

- Tehn. vođstvo Nebojša Arsenijević; kontrola kamere Vlada Stojijković; vođa ekipe rasvete Dragan Kovačević; ozvučenje Igor Lončar; projekcija Živojin Pandurov, Veljko Bašić; video mikser Sonja Ivezić; snimatelji Milan Ilić, Milan Stanić, saradnik-snimatelj Milena Jekić; snimatelj zvuka Slobodan Mišić, mikroman Gordan Jović, reditelj Predrag Nedeljković; scenograf Petar Đinović, asistent Nataša Bogdanović; organizator Gordana Grdanović, producent Dobrivoje Ilić, urednici istraživači Vesna Došen, Milena Jekić; saradnik Sandra Milošević; grafička obrada Milena Marković, montažeri Zorica Blagojev, Nada Dodig Zildžić; autor Bojana Andrić.

- Snimano 21.11.2012, premijerno emitovano 21.11.2013; Redakcija za istoriografiju.

Estrada - iz ciklusa Mladići i devojke. Sve se dešava u jednom-dva dana-noći u Studentsom gradu na Novom Beogradu, Domu vazduhoplovstva u Zemunu i dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. Šta rade i o čemu maštaju devojke i mladići, ko se opredeljuje za zabavu, a ko za angažovani društveno-politički život. Iz kritike: "... Tematski u širem smislu Estrada ima dodirnih tačaka sa epizodama Mladića i devojaka. Obraća se istoj generaciji. Suštinski ona im se na izvestan način suprotstavlja. Kao da piscima Mladića i devojaka baca izazivačku rukavicu i poručuje: evo kako stvarno izgleda svet mladih između kojih vi birate svoje izmišljene junake!... Žilnik i Novaković su najiskreniji i najubedljiviji dok se kreću u domenu čistog amaterizma: u scenama kada studenti sa drugih kontinenata glasno razmišljaju o svojoj i našoj revoluciji..." (Olga Božičković, "Politika, 25.11.1968). No, za kraj, najbolje je da citiramo poznatog TV autora Novaka Novaka koji je 1993. izjavio: " Iz ovih današnjih vremenskih razdaljina, šezdesete godine bile su najčednije doba novog medija".

- Učestvuju: Milan Mihajlović Caci, Tamara Pavlović, Dragoljub Vojnov, VIS "Džentlmeni" u sastavu Dragan Dragi Jelić, Branko Marušić Čutura, Mihajlo Simikić Mića (saksofon), Živorad Žika Jelić, Velibor Bogdanović; VIS "Sidra" u sastavu Vanja Bulić, Milenko Ćuk, Dragan Nenković, Danilo Vidojković, Vladimir Jović, Zoran Milovanović Sulja; duet Mila i Jasna, Aleksandra Milenković i drugi koje tek treba prepoznati.

- Organizator Vera Margitić; snimatelj Vuko Karanović; snimatelji zvuka Rihard Merc, Slavko Simić, Brana Veličković; montažer Milica Polićević; scenario i režija Želimir Žilnik i Slobodan Novaković.

- Premijerno emitovano 21.11.1968, Redakcija zabavno-humorističkog programa, urednik Miodrag Marinković.

Urednice: Bojana Andrić, Milena Jekić Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar