Vizionari naučne fantastike: Džordž Lukas

Vizionari naučne fantastike je američka dokumentarna serija o životu i radu najznačajnijih stvaralaca naučne fantastike. Autor, Ridli Skot otkriva na koji način su predviđali život u budućnosti i možda inspirisali da njihove futurističke vizije postanu deo naše svakodnevice.

Vizionar i autor "Ratova zvezda", Džordž Lukas, tvorac je galaktičke mitologije. To je saga koja je naučnike inspirisala da iznova definišu granice i mogućnosti čovečanstva i procene potencijal koje ono ima.

Holografski prikaz princeze Leje koja moli za pomoć samo nam je zagolicao maštu i pripremio nas da se zapitamo hoćemo li, i kada, raspolagati ovom tehnologijom. Ali to je samo početak ogromnog tehnološkog talasa koji nam je dat u "Ratovima zvezda".

Istraživači sada pokušavaju da na nov način definišu naučne mogućnosti holograma kako bi ih primenili u svakodnevnom životu. Približavaju se tehnologiji za prepoznavanje misli. i smatraju da za koju godinu ćemo moći umom da upravljamo predmetima. Na samom kraju filma "Imperija uzvraća udarac", Luk Skajvoker ostaje bez ruke, ali je zamenjuju novom. Danas su naučnici kreirali robotsku ruku- aj limb, koja je precizna i spretna poput ljudske.

Džordž Lukas je svemir pretvorio u živo i uzbudljivo mesto na kom svi žele da budu.. "Nadam se da će se, ukoliko film postigne bilo kakav uspeh, neki desetogodišnjak zainteresovati za svemir. Osećao bih se odlično kad bi mi jednog dana kad mi budu devedeset tri godine i kad kolonizuju Mars, vođa prve kolonije rekao: "Uradio sam ovo jer sam se nadao da ću ovde naići na nekog Vukija."- otkrio je u intervjuu iz 1977. godine.

Dokle seže mašta pisca i koje su od njegovih mnogobrojnih vizija postale stvarnost u našoj sadašnjosti gledaoci će saznati u epizodi serijala "Vizionari naučne fantastike-Džordž Lukas "

Urednik Marija Stevanović

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar