Stanislav Binički: Zalud nam je ginuti ako nemamo šta braniti

Stanislav Binički je kompozitor najviše izvođene kompozicije u istoriji srpske muzike. Iako nije nikada bio zvanična himna, nema Srbina kojem ne izazove emocije "Marš na Drinu".

Ali je njegov put, kroz proteklih sto godina, bio periodično posut trnjem i zvezdama - od euforičnog slavljenja, preko zaborava, umetničke inspiracije za istoimeni film, komunističkih zabrana izvođenja, do pobedonosne renesanse u punom sjaju, prethodnih godina.

U muzičko-igranom filmu posvećenom porodici Binički, autorska ekipa je bajkovitim pristupom događajima i vremenu s početka dvadesetog veka oslikala svoju priču. Borka Tomović i Boda Ninković, zajedno sa decom Doroteom Đanetaki, Matejom Đukićem i još desetak ostalih, u različitim ulogama predstavili su nam muziku Biničkog, koja je pronađena u Fonoteci Radio Beograda. Film je obogaćen i najsavremenijim postprodukcionim zahvatima (montaža slike i zvuka, kompjuterska animacija), a ove godine predstavlja RTS i Sbiju na prestižnom festivalu Zlatna ruža. Školska redakcija Obrazovno-naučnog programa RTS-a, (i) ovim projektom pokazuje volju i snagu da vrati reputaciju koju je imala, u svojim zlatnim vremenima.

Urednik filma je Ana Pavlović, reditelj (kao i koscenarista, sa Marijom Ćirić) je Ilija Gajica, direktor fotografije Milan Stanić, montažer Vladimir Radovanović, dizajner zvuka Aleksandar Zoričić.

 

broj komentara 0 pošalji komentar