Cena zlata

Zlato - najpopularnija investicija u današnjem svetu. Ovaj dokumentarac je prvi koji prikazuje nelegalne kopače zlata u Mongoliji koji ovaj opasni zanat praktikuju u pustinji Gobi. (Price of Gold, 2012)

Neverovatno intimnim prikazima, Sven Zelner pokazuje nam ljude koji su iskusili pravu "cenu zlata" na drugom kraju sveta.

Na ranije netaknutim predelima zemlje, drevno mongolsko patrijarhalno društvo se raspada zahvaljujući napretku takozvane "ekonomije slobodnog tržišta". I iako se čini da spekulativna vrednost zlata u zapadnom svetu nije povezana sa bilo kakvim opipljivim merilima, ovaj film direktnim i oštrim slikama prikazuje šta znači tragati za zlatom rukama, pa makar za samo nekoliko grama.

Nepregledan pejzaž pustinje Gobi ostavlja utisak netaknute prirode ali trideset metara ispod zemlje, u ilegalnom rudniku, je potpuno mračno.

Sa spoljnim svetom rudari komuniciraju preko jedne cevi. Oni brane svoju zemlju od velikih kompanija koje kopaju zlato u pustinji, a najviše škode sebi. Neprestano rizikuju život spuštajući se u rudnike sa dinamitom.

Iako se nadaju bogatstvu, teško da će se ikad obogatiti. Ipak oni ponosno svakodnevno tragaju za zlatom pod nebom pod kojim su živeli njihovi preci, u zemlji za koju tvrde da pripada njima, nomadima, a ne velikim kompanijama.

Režija: Sven Zelner

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 01. feb 2019, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

zakljucak

Tacno je Ako neko ima pravo na to zlato onda su to oni.