Teatrologike: Specijal

Serijal "Teatrologike" autorke Olivere Milošević, posvećen je pozorišnim stvaraocima u regionu koji su odabrani kao predstavnici generacije koji drugačije stvaraju u pozorištu i koji drugačije misle o društvu.

Emitovano je 14 epizoda u kojoj 14 istaknutih pozorišnih umetnika iz regiona, gotovo svi sa značajnim međunarodnim priznanjima za svoj rad, razmatraju dileme, probleme i nade vezane za svoju profrsiju, kulturu, umetnost, region i svet u kojem živimo. U poslednjoj epizodi svi zajedno govore o dve teme: o pojmovima sloboda i sreća. Sagovornici ovog izdanja emisije Teatrologike su: Biljana Srbljanović, Oliver Frljić, Jernej Lorenci, Dino Mustafić, Mirjana Karanović, Ivana Sajko, Marko Mandić, Selma Spahić, Maja Izetbegović, Nina Violić,  Aleksandar Popovski, Ozren Grabarić, Ermin Bravo i Ivan Medenica.

Serijal "Teatrologike" razmatra komplikovane društvene okolnosti u regionu, iz vizure pozorišnih stvaralaca koji u svojim delima i javnim istupima kritički promišljaju zajedničku prošlost, ali i sadašnjost, povezujući različite umetničke izraze. U fokusu su pozorišni stvaraoci koji teže kreiranju jedinstvenog kulturnog prostora kroz društveno-odgovorno stvaralaštvo. Svrha serijala je podsticanje kulturnog dijaloga u regionu i razmatranje postojeće situacije unutar pozorišnih sistema na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije. "Teatrologike" predstavljaju principe rada, načine razmišljanja i kreativne procese svakog od odabranih umetnika pojedinačno, u poslednjoj epizodi govore svi zajedno.

Autor i urednik Olivera Milošević
Snimatelj Vladimir Đurić
Montaža Bogdan Čurguz
Režija Srđan Ćešić
Serijal je realizovan uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje.
Producenti serijala su Hartefakt produkcija, portal Remarker i Radio-televizija Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar