Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Kako sam odbio Diora - Aleksandar Joksimović

U vreme brzih promena informacija, događaja koji traju kratko, otici u dom Aleksandra Joksimovića je lekovito. Shvatite da postoje trajne vrednosti, da postoje sećanja i da vraćanje na njih može da pomogne u traženju pravog puta u svakom zanimanju kao i u umetnosti.

Dobitnik visokih priznanja kod nas i u svetu izdvojio se orginalnošću, tragom koji iza sebe ostavlja kao i skromnošću koja ga karakteriše. Nikada nije nametao svoj stil niti svoj način razmišljanja a oni koji znaju sta vredi i traje prepoznali su ga još odavno.

Od momenta kada je Aleksandar Joksimović 1967. godine prikazao svoju prvu kolekciju visoke mode "Simonidu", nizao je  samo uspehe. Moskvu i Pariz 1969. godine osvaja svojom kolekcijom "Prokleta Jerina" i dobija ponudu da postane kreator modne kuće "Dior". Slede Rim, Njujork... Odmeravanje snage i talenta sa svetom je uvek preporučljivo i korisno ali unutrašnji glas je važan za unutrašnji mir i zato je Aleksandar Joksimović ostao ovde.

Intervjue nerado daje i stalno ističe da on nije više važan i da je sve već rečeno. Zato je intervjua tako malo, a dokaza velike karijere tako mnogo.

Njegove modele nosile su mnoge slavne ličnosti kod nas i u svetu, a kreirao je i za Jovanku Broz. Prvi put posle skoro dvadeset godina Aleksandar Joksimović pojavljuje se u emisiji "Mira Adanja Polak - Ekskluzivno".

"Kada sam Aleksandra Joksimovića ponovo srela, posle dvadesetak godina, bio je isti... nasmejan, smiren i još uvek mišljenja da svako istupanje u javnosti nema nekog posebnog smisla jer se ionako već dugo ne bavi modom. Došla sam u njegov dom pun uspomena, držala sam šešir u rukama koji mi je odavno poklonio i koji je postao moj zaštitni znak kada god snimam na vetru.

Razgovarali smo dugo i tako je nastao ovaj ekskluzivni intervju dat pred kamerama posle dvadeset i više godina nakon izložbe u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, i posvećene njemu, a na čije otvaranje nije ni otišao. Nikada nije voleo gužvu jer mu, kako je rekao, ne prija. Izgleda lepo, a godine mu nisu oduzele otmenost, skromnost, odmerenost i svojevrsni šarm. Uopšte se nije promenio. Danas ima 85 godina", ovako Mira Adanja Polak opisuje svoj susret sa proslavljenim modnim kreatorom.

broj komentara 0 pošalji komentar