Kulturni centar

Kulturni centar istražuje da li je naša kulturna baština živ ili mrtav kapital i da li posvećujemo dovoljno pažnje negovanju našeg kulturnog nasleđa. Ako se društvo ne brine o baštini, ona ostaje u talogu istorije, i postaje znak društvenog poraza. Ako društvo, sa druge strane, radi na njenom čuvanju i oživljavanju, njene vrednosti se mogu napipati i u budućnosti.

O ovim pitanjima u emisiji raspravljaju Marko Grković, arheolog i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, Višnja Kisić, istoričarka umetnosti i generalna sekretarka organizacije "Europa Nostra Srbija", Dejan Miljković i Branko Pavić, redovni profesori na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, Milisav Savić, pisac i glavni urednik i direktor Prosvete 1982-2004, Dragan Milenković, generalni direktor Prosvete, Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik KUP-a RTS i Radoslav Zelenović, nekadašnji direktor Jugoslovenske Kinoteke.

U emisiji će biti reči i o premijerama predstava "Tartif" Igora Vuka Torbice u Narodnom pozorištu u Somboru i "Autentična svedočenja: 1968" Ane Miljanić u Centru za kulturnu dekontaminaciju, zatim o događaju "Feminističko vaspitavanje na sav glas" u Krokodilovom centru, izložbi "Znakovi" albanskog umetnika Fatluma Dočija u Kulturnom centru Beograda, muzičkom rekreiranju, kao i o predstojećem FEST-u. Rubrika Fenomen je posvećena flamenku, a Jubilej osamdesetogodišnjici od smrti Sigmunda Frojda. Na Tanku liniju staje slovenačka pevačica Anja Rupel koja je bila gošća Beograda.

Centralni gost emisije je pozorišni reditelj Andraš Urban.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Urednik emisije: Ana Tasić
Reditelj: Ivan Bukvić
Montažer: Goran Mijić
Autori rubrika: Dragana Pantić, Jasmina Vrbavac, Ana Tasić, Aleksandar S. Janković, Jasmina Mijić, Hristina Vasilijević
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar