Trezor: Premijere i reprize

U spomen graditelja SC "Tašmajdan" Jovana Sretenovića, prvi deo

In memoriam Jovan Sretenović, graditelj i prvi direktor  SC "Tašmadan" (Mladenovac 29. jun 1925 - Beograd, 26. januar 2019)

Kota 129, Naš Taš, prvi deo - Pre osam godina, snimanjem polaznika Umetničke radionice "Studio" u Majke Jevrosime br. 8 započeli smo ciklus Naše komšije i snimili smo već nekoliko adresa u bliskom okruženju Televizije Srbije, brojeći koracima rastojanja. Upoznavanjem, rastojanja su smanjena, a uzajamni odnosi postali čvršći. Danas, sa Jovanom Sretenovićem,  prvim direktorom Sportsko rekreativnog centra "Tašmajdan"  upoznajemo naše komšije na 119. koraku od kapije Proizvodno emisionog centra RTS-a u Aberdarevoj. Stadion Tašmajdan otvoren 24. januara 1954. a zatim se se smenjivala takmičenja u boksu, malom fudbalu, rukometu, košarci, odbojci. Na stadionu su se održavali i muzički koncerti, razne svečanosti i priredbe pa čak i pozorišne predstave. Ipak najpopularnije je bilo klizalište koje je bilo svakodnevno otvoreno za publiku, a tribine su bile uvek pune na čestim klizačkim takmičanjima i revijama, kao i na sve popularnijem hokeju. Zatim je, 1961. proradio i otvoreni bazen olimijskih razmera na kojem je održano Prvo svetsko takmičenje u plivanju, vaterpolu, umetničkom  plivanju i skokovima u vodu, a istovremeno je to bilo i kupalište koje je moglo da primi 4000 ljudi. Zatim je 1968. otvoren zatvoreni plivački bazen čiji se zid sav u staklu podizao u letnjim mesecima te stvarao jedinstven arhitektonski kompleks sa dva ogromna bazena i stadionom pored. Unutar zgrade sa bazenom nalazi se i rekreativni centar, sa manjim bazenom, teretanom, restoranom kao i hotelom sa 80 soba i 5 rezidencijalnih apartmana. O svemu tome govori nam Jovan Sretenović koji je tu od prvog dana izgradnje i direktor SRC "Tašmajdan" naredne dve decenije, a njegovo svedočenje u sva tri dela potkrepljeno je audio-vizuelnim zapisima iz bogate arhive Televizije Srbije.
U prvom delu ovog triptiha u bašti kafane "Šansa" (ranije "Poslednja šansa") sa pogledom na ceo kompleks SRC "Tašmajdan" Jovan Sretenović govori kako je postao graditelj i direktor, kako su se odvijale pripreme, kako se nabavlja građevinski materijal i tehnička oprema u siromašnim posleratnim godinama izgradnje, ko su arhitekte, projektanti, gradonačelnici, sportski radnici koji su učestvovali u izgradnji ovog jedinstvenog objekta. Jedinstven je pre svega po svom položaju u užem gradskom jezgru, okružen institucijama kao što su Narodna skupština, Dvor, Pošta, Univerzitetska biblioteka i dva fakulteta, Arhiv Srbije, Republički sejzmološki zavod... Jovan Sretenović imao je 29 godina kada je postavljen za direktora, a danas kada sve ovo priča "kao juče da je bilo", ima 92 godine. Posle "Tašmajdana", Jovan Sretenović bio je, do penzije, predsednik Turističkog saveza Beograda.

- Učesnici: Jovan Sretenović, sagovornik Bojana Andrić
- Snimatelj Dragan Radosavljević, asistent Dragan Barać, snimatelj zvuka Milan Đorđević, rasvetljivač Zoran Pantić, organizator Gordana Grdanović, urednik istraživač Milena Jekić Šotra, grafička obrada Milena Marković, montažer Ljubomir Plavljanić, autor Bojana Andrić
- Snimano 19.10.2017, premijerno emitovano u "Trezoru" 05.11.2018; Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar