Vavilon

Februarski Vavilon prikazuje dva vrhunska autora čije su knjige nedavno izašle - jedno su sabrane priče Vladimira Nabokova, dvoknjižje Nabokovljevih pripovedaka nastajalih na ruskom i engleskom, godinama prevođenih kod nas i sada objedinjenih u jednoj knjizi zahvaljujući IK Dereta.

Drugi pisac na koga ovoga puta skrećemo pažnju je britanski savremeni pisac Piter Hobs i njegov kratki roman U voćnjaku, lastavice, koga je Srbija svojevremeno ugostila na Kikinda šort festivalu kratke priče kada je bio u najužem izboru za nagrade Vitbred i Impak. Njegova proza će naše čitaoce podsetiti na neke od najpoznatijih knjiga Meše Selimovića i Ive Andrića.

U Vavilonu nastavljamo da ohrabrujemu i skrećemo pažnju na autore koji su svojim delima napravili pomake, a u ovoj emisiji predstavljamo novi roman Bojana Babića, Yahoo.

Pesnikinja Stana Dinić Skočajić, dobitnica Nagrade Milica Stojadinović Srpkinja, čita pesmu iz svoje najnovije zbirke poezije.

Izdavačka kuća Fedon objavila je ove jeseni studiju Ivana Milenkovića, Pohvala neslozi, Makijaveli protiv makijavelizma. Sam Milenković govori o tome šta ga je privuklo filozofu starom pola milenijuma osim njegove aktuelnosti i značajne književne veštini.

U rubrici Putopisi svoje viđenje putopisa predstavlja Nenad Šaponja, pesnik i urednik Izdavačke kuće Agora koji je objavio knjigu dnevničkih beleški iz Istanbula, Buenos Ajresa, Jerusalima, Pekinga itd, i objedinio ih pod naslovom A Brisel se da prehodati lako.

Muzičar - pisac je Darko Micić, nekadašnji frontmen grupe Mrlje i sadašnji član Favele, koga prepoznajemo po knjizi Knjaževačke rok priče i urbane legende, a njegove nove priče, Zb(i)rka, su šarmantno i nadasve duhovito štivo koje razbija mnoge konvencije.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac
Režija: Marko Šotra.

broj komentara 0 pošalji komentar