Borderland soundtrack: Ja sjećam se

Uprkos mržnji većine, posledicama ratova i "tvrdim" granicama na Balkanu muzičari i njihova publika obnavljaju pokidane veze. Bili su to emotivni susreti koji su nosili mnogo značajniju poruku od one muzičke.

Slovenija se javlja kao neutralna teritorija na kojoj se organizuju prvi koncerti rok muzičara iz Srbije i Hrvatske. Značajan je bio i prvi zajednički koncert u Sarajevu za obnovu železničke stanice na kojem prvi put zajedno nastupaju bendovi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Istaknut je i značaj "Art & Music" festivala u Puli kao jedine "slobodne teritorije" u Hrvatskoj tokom devedesetih godina, prvo za slovenačke i hrvatske bendove, a potom i za srpske. U ovoj epizodi govore: Nenad Marjanović Fric (KUD Idijoti), Ante Perković, Igor Bašin, Petar Janjatović, Mile Kekin (Hladno Pivo), Vladimir Kozbašić Pećinko, Vladimir Radusinović Radule (Atheist Rap), Branko Golubović (Goblini), Luka Benčić (My Buddy Moose), Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i drugi.

Serijal dokumentarnih TV emisija "Borderland soundtrack" autorke Brankice Drašković bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala predstavljaju različiti primeri nepristajanja pojedinaca na uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi.

Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh "sedme republike" kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru.

Serijal je inspirisan knjigom "Sedma republika" Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

broj komentara 0 pošalji komentar