Art zona: Čovek bez jezika - Dejan Atanacković

U fokusu javnosti Dejan Atanacković našao se početkom 2018. godine, kada je za svoj književni prvenac, knjigu Luzitanija, dobio prestižnu Ninovu nagradu za roman godine.

Krajem iste godine, objavio je i svoje drugo literarno delo, zbirku priča Čovek bez jezika. No, Atanacković je dugo pre toga bio prisutan na našoj i međunarodnoj kulturnoj sceni, pre svega, kao vizuelni umetnik.

Rođen je u Beogradu, gde je studirao i sredinom 90-ih godina proteklog veka započeo izlagačku delatnost. Već više od dve decenije živi na relaciji Beograd-Firenca. Predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni. Sarađuje sa firentinskim Muzejem prirodnih nauka, na predmetu posvećenom istoriji predstave ljudskog tela. Poslednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu studenata i psihijatrijskih pacijenata. Kao vizuelni umetnik od 90-ih godina ostvaruje samostalne izožbe i kustoske projekte. U fokusu njegovog interesovanja je čovek i paradoksi ljudske egzistencije.

U emisiji Art zona Dejan Atanacković govori o svom stvaralaštvu, koje tumače književne kritičarke dr Ana Stišović Milovanović i Tamara Krstić, i istoričar umetnosti, prof. dr Nikola Šuica.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar
Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]