Trezor: Spomenar

Na današnji dan 1992. prestala da postoji organizacija JRT

Udruženje radio-stanica FNRJ osnovano 1952, pojavom televizije 1958. godine, preraslo u Jugoslovensku radio-televiziju (JRT). Važnije delatnosti JRT bile su: saradnja među članicama u planiranju i rea­lizaciji zajedničkih i kombinovanih radio i televizijskih programa, izrada zajedničke programske sheme, organizacija Festivala JRT (od 1965. do 1991); sva­kod­nevne razmene vesti i emisija; zajedničko pokrivanja velikih priredbi i događaja u zemlji: Olimpijskih igara u Sarajevu, Mediteranskih igara u Splitu, Uni­ver­zi­ja­de u Zagrebu, Samita nesvrstanih u Beogradu... Neki od realizovanih prenosa bi­li su u svoje vreme ali i danas ostaju pravi podvizi, kakve mnoge i veće i bo­ga­tije radio i televizijske organizacije i sistemi nisu realizovali. U najvažnije delatnosti svakako spada koordinacija i realizacija na desetine hi­lja­da međunarodnih televizijskih prenosa i svakodnevne međunarodne razmene vesti pre­ko EBU, kao i multilateralne i bilateralne razmene radijskog i televizijskog pro­grama sa organizacijama u inostranstvu; realizacija unilateralnih prenosa u izu­zetno velikom obimu obavljana je profesionalno i bez zastoja i za vreme rata u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni.

JRT  u arhivu Jugoslavije - Tokom 17 godina rada "Trezora" emitovane su desetine priloga i emisija iz istorije rada i bogate produkcije JRT-a, intervjuisani programski i tehnički radnici te organizacije, snimano na mestima velikih događaja,  nekoliko emisija i na beogradskoj adresi JRT-a. Poslednja emisija o radu JRT, snimana je krajem 2018. u Arhivu Jugoslavije gde se čuva celokupna ostavština JRT-a s obzirom da je sedište organizacije bilo u Beogradu, glavnom gradu Jugoslavije. Domaćin našeg boravka i snimanja u Depou br. 13 Arhiva Jugoslavije bio je Milan Medaković, načelnik Odeljenja za zaštitu i korišćenje arhivske građe, poznat našim gledaocima iz ranijih "Trezora". Gost je bio poslednji generalni sekretar JRT-a prof. Aleksandar Luj Todorović, takođe poznat našim gledaocima kao pionir Televizije Beograd gde je radio inženjerske poslove od 1965. do 1988. godine, zatim u JRT proveo do 1992, zatim u EBU, gde je i danas počasni predsednik Tehničke skupštine EBU. Razgovor među policama Depoa trajao je više od jednog sata, a otvorene su samo tri kutije od nebrojeno mnogo koliko ih je na policama do plafona Arhiva. Svaki pogled na zapisnike, izveštaje, odluke, podsticao je na pitanja, odgovore, objašnjenja... Spomenuti su svi generalni sekretari JRT-a: Ivko Pustišek, Zlatko Sinobad, Milan Vukos, Faik Dizdarević, Luj Todorović... najvažnija pravila i najvažniji zajednički poduhvati JRT-a, pomoć koju je JRT pružala drugim zemljama kao što su Alžir, Šri Lanka i dr, zatim  odnosi  sa EBU (Evropskoj uniji za radiodifuziju)... no ipak najviše se govorilo o poslednjim godinama o poslovima oko gašenja organizacije JRT, dugačkim i strpljivim pregovorima svih generalnih direktora radija i televizije nekadašnjih republičkih centara, o raspodeli sredstava, finansijama, pravnim aktima... A kada se to završilo posle višednevnih sastanaka u Pečuju, Budimpešti i poslednjeg u Ženevi - niko nije bio oštećen, svi  su se zadovoljni razišli. Poslednji JRT poduhvat bio je Olimpijske igre u Barseloni, leta 1992, koji je mnogo ranije bio ugovoren, o zajedničkim prenosim, tehnici, izveštavanju - te se zarad gledaoca nije mogao menjati. Luj Todorović je bio postavljen za Šefa novinarskog pula i taj poslednji zajednički posao prošao je na najvišem profesionalnom nivou.

- Učesnici: inženjer prof. dr Aleksandar Luj Todorović, sagovornik Bojana Andrić
- Urednik istraživač Milena Jekić-Šotra, snimatelj Aleksandar Stipić, asistent Goran Plavšić, snimatelj zvuka Milan Đorđević, rasvetljivač Goran Kalanj, saradnik-snimatelj Ivana Bosanac,  organizator Gordana Grdanović, grafička obrada Dragan Vladisavljević, montažer Aleksandar Andrijevski, autor Bojana Andrić.
- Snimano 08.12.2018, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar